Курси НБУ $ 41.20 € 45.22
У Херсоні відкрили український культурний центр – Фонд Порошенка надав грант

«Ми об’єднуємо свої зусилля в боротьбі, і це надихає рухатися вперед».

Фото Європейська солідарність.

У Херсоні відкрили український культурний центр – Фонд Порошенка надав грант

У прифронтовому Херсоні відкрився український культурний центр. Як розповідає ініціаторка центру, волонтерка та активістка ГО «Справа Громад» Оксана Погомій, якщо ми не будемо читати свої книжки, не будемо підтримувати свою культуру – нас будуть змушувати до чужого

Родина п’ятого Президента підтримала цю ідею, і проєкт українського центру в Херсоні отримав грант Фонду Порошенка. Під час поїздки на південний фронт Петро і Марина Порошенки заїхали у Херсон і поспілкувались з місцевими патріотами. Херсонський український культурний центр носить ім’я Олександра Меньшова — місцевого письменника, який шість місяців із родиною пробув в окупації, а коли вийшов, то став до лав ЗСУ. Героїчно загинув на Бахмутському напрямку. «Ми його знали особисто, ми дружили. Сашко – це наш херсонський письменник. Він написав книгу «Я, Фокс та окупація. Щоденник херсонця». Він мріяв, що коли війна закінчиться, буде відновлювати Херсон. Тепер ми будемо відновлювати місто з його ім’ям», – говорить Оксана Погомій.

 

 «Коли Оксана Погомій прийшла до нас з ідеєю створення Херсонського українського культурного центру, ми з Мариною та «Фонд Порошенка» відразу її підтримали. Автентичні рушники, ляльки-мотанки, неперевершена бібліотека. Та справа не лише в речах, які тут зберігаються. Це осередок українства, який уже зібрав дослідників історії Херсону, майстринь та людей, які мріють повернутися у свій український Херсон. І їм буде куди повертатися», – зазначає Порошенко.

 

 «Ми будемо нищити наших ворогів не тільки зброєю, а й українською культурою, українським словом, українськими книжками, українськими піснями і нашою любов’ю до рідної землі», – говорить Марина Порошенко. Спеціально на замовлення центру львівські майстрині відтворили українські автентичні однострої з Херсонщини 19-го – першої половини 20-го століття.

 

 Порошенко зауважує: місто постійно здригається від обстрілів, тут у небі чатують ворожі безпілотники. Тому волонтерам передали детектори дронів «Ванільний цукорок». «Разом із книжками, комп’ютерами для центру ми привезли п’ять «Ванільних цукорків», з якими безпечніше розвозити херсонський хліб. Зараз цей «Цукорок» ідентифікує в цьому місці чотири об’єкта, які можливо створюють безпосередню небезпеку. Це умови, в яких живуть зараз херсонці. Проїжджаєш вулицями Херсона — серце стискається, місто порожнє. Вибухи не затихають. Багато людей виїхали, а команда «Європейської Солідарності» разом з нашою Оксаною Погомій і в таких складних умовах не опускають руки: працюють у сховищах, плетуть сітки, печуть найсмачніший хліб. Щодня роблять кроки, які допомагають нашим воїнам у нерівній боротьбі», – говорить Петро Порошенко.

 

 Херсонська активістка Оксана Погомій теж пережила окупацію, навіть в умовах небезпеки допомагала містянам і зараз пече безкоштовний хліб для людей. У грудні 2-22 року в Херсоні почала працювати волонтерська пекарня, яку організували активісти ГО «Справа Громад». Техніку для пекарні – хлібопічки, генератор, систему очищення води – привіз Петро Порошенко. 

5 червня 2023 року ворожий «приліт» завдав руйнувань приміщенню пекарні, а один з пароконвектоматів, в якому випікали хліб, сильно посікло осколками. «Плакати не будемо, руки опускати не будемо. Будемо думати як викручуватися. Хліб буде. Я радію, що всі живі. А все інше – зараз не важливо», – повідомила тоді херсонська активістка ГО «Справа Громад» Оксана Погомій. Кілька днів знадобилося, щоб знайти і привезти у Херсон нове обладнання, розповів тоді Порошенко.

 

 «Справа Громад» у Херсоні перетворилась на великий гуманітарний хаб – сюди привозять продукти харчування, воду, засоби гігієни – все, що може знадобитися людям з постраждалих регіонів. Команда Порошенка в перші дні після підриву Каховської ГЕС організувала кілька гуманітарних конвоїв і привезла понад 150 тон допомоги, яку передали евакуйованим. 

«Оксана Погомій та вся команда «Європейської Солідарності» роблять велику справу. Почуття, які ми разом пережили, — незабутні. Ми об’єднуємо свої зусилля в боротьбі, і це надихає рухатися вперед», – зазначає Порошенко.

Реклама Google

Telegram Channel