Курси НБУ $ 41.20 € 45.22
Чому 143 роки тому почали вшановувати всіх святих землі Волинської

Волинь-нова

Чому 143 роки тому почали вшановувати всіх святих землі Волинської

10 жовтня – Собор волинських святих

Цього дня ми особливо вшановуємо Божих угодників нашого краю. Великим подвижництвом прославилася Православна Церква на Волині.

Детальніше про свято розповіли у Волинській єпархії ПЦУ.

З нагоди свята у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці відбудесть Божественна Літургія та подячний молебень. Початок відправи о 9.00.

Відзначення Собору, тобто дня спільного шанування, всіх святих землі Волинської започатковано 1881 року на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік відомих прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні першовчителі слов’ян Кирило та Мефодій (частину Волині охрестили учасники їхньої місії ще до всезагальної християнізації Русі). Але остаточно Христова віра утвердилася на Волині за часів рівноапостольного князя Володимира. Господь завжди милостивий до нашого краю і являє знамення Божественної благодаті, у тому числі просяялими тут угодниками протягом століть.

Цей сонм поповнюється новими іменами. Зокрема, не так давно долучилися новоканонізовані: преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський, праведна Єлизавета (Галшка Гулевичівна). Про них можна більше дізнатися з книги «Патерик Волино-Почаївський» (1888 р.) протоієрея Андрія Хойнацького – церковного діяча, історика, члена Історичного товариства ім. Нестора-літописця, волинського краєзнавця, професора. Душпастир ініціював святкування Собору. Перші такі урочистості в Почаївській Успенській лаврі. Але ми не знаємо всіх імен святих волинян, це відомо тільки Богові.

Цього дня актовий день відзначає Волинська православна богословська академія. Їй уже понад 220 літ: вона є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом Шишацьким 1795 року. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 році відбулося відродження Волинської духовної семінарії в незалежній Україні, 2011-го реорганізовано в богословську академію.

Домова церква Всіх волинських святих ВПБА в Луцьку і нижній храм Троїцького собору в Берестечку відзначають престольний празник.

Реклама Google

Telegram Channel