Курси НБУ $ 41.19 € 45.13
На Волині дослідили рівень шуму на різних об'єктах

Цього року зроблено близько 400 замірів рівнів шуму.

Фото ілюстративне / facebook.com.

На Волині дослідили рівень шуму на різних об'єктах

Фахівці Волинського центру контролю та профілактики хвороб здійснюють лабораторний моніторинг фізичних факторів, котрі можуть впливати на здоров'я людини, зокрема, шумового навантаження

Це стосується територій житлової забудови, закладів освіти та охорони здоров’я. За зверненнями суб’єктів господарювання проводяться дослідження шуму на об’єктах різного призначення, в т.ч. впливу шуму внаслідок їх діяльності.

Про це інформує Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Зниження чи втрата слуху стається, коли пошкоджуються будь-яка частина вуха або нерви, що передають інформацію про звуки до вашого мозку. Клітини та оболонки вушної раковини може пошкодити гучний шум. До проблем зі слухом призводить тривалий вплив гучного звуку або одноразовий. Тобто, якщо ви довгий час слухаєте гучно музику, ризик зниження слуху буде зростати.

У вушній раковині містяться волоскові клітини, які допомагають мозку розпізнавати звуки. При народженні у кожної людини є приблизно 16 тисяч цих клітин, з яких 30-50% можуть бути пошкоджені або зруйновані, перш ніж зниження слуху можна буде виміряти за допомогою тесту на слух. Волоскові клітини неможливо відновити.

Після концерту, футбольного матчу чи іншої гучної події ви могли помітити, що чуєте трохи гірше або у вухах стоїть дзвін. Це відбувається через те, що волоскові клітини згинаються ніби травинки, але потім вирівнюються. Тому, зазвичай, слух відновлюється. Але гучні звуки можуть пошкодити занадто багато клітин, деякі з яких загинуть. Часте прослуховування музики чи інші гучні звуки можуть знищити багато волоскових клітин, що й призводить до зниження слуху.

Шум також може пошкодити слуховий нерв, який несе інформацію про звуки до мозку. Ви можете не помітити одразу зміни, однак це може, наприклад, проявитися в тому, що вам складно зрозуміти співрозмовника в галасливих місцях.

Гучні звуки впливають і на травну, серцево-судинну та інші системи організму людини. У разі постійного шумового фону до 70 децибел (дБ), виникають порушення ендокринної та нервової систем, до 90 дБ – страждає слух, до 120 дБ – може з’явитися фізичний біль. Рівень впливу залежить і від частоти коливань звуку. Найбільш несприятливим для організму людини є високочастотний шум (понад 1000 Гц).

Характерне для великих міст «шумове забруднення», скорочує тривалість життя мешканців, знижує продуктивність праці на 10-15%.

Цього року зроблено близько 400 замірів рівнів шуму.

Перевищення гранично допустимих рівнів (ГДР) виявлені на 7 робочих місцях під час проведення атестації робочих місць на підприємствах області. На підставі результатів досліджень шуму керівники вживали заходи для зниженню рівнів шуму. На територіях житлової забудови, освітніх та лікувальних закладів перевищень ГДР шуму не виявлено.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Як працює лікарня на Волині, на даху якої встановили сонячні панелі (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel