Курси НБУ $ 41.19 € 45.13
Як отримати технічний паспорт нежитлового приміщення у БТІ?

bti-kiev.com

Як отримати технічний паспорт нежитлового приміщення у БТІ?

Складність процедури отримання технічного паспорта на нежитлове приміщення залежить від того в державному чи приватному БТІ вирішено його оформлювати. Починаючи з 2013 року, приватні компанії з відповідною ліцензією мають право видавати техпаспорти. Конкуруючи на рівних можливостях з державними установами, вони пропонують вигідні умови, оперативні терміни оформлення технічної документації без довгих черг та бюрократичних складнощів.

Технічний паспорт на нежитлове приміщення не підтверджує право власності на нього. Але цей документ інформаційного характеру потрібен при проведенні угод купівлі-продажу, передачі в спадок, обміні, а також для узаконення змін, що вносяться в конфігурацію об’єкта нерухомості.

Порядок оформлення техпаспорта на нежитловий об’єкт

Всі приміщення, що не призначені для проживання, належать до нежитлового фонду. Це комерційні, громадські, виробничі, складські, офісні та інші нежитлові об’єкти нерухомості, на які за законом має бути оформлений техпаспорт. Документ видається лише після проведення технічної інвентаризації сертифікованим інженером.

Первинне оформлення техпаспорта передбачається до введення в експлуатацію новобудови. Вторинна інвентаризація проводиться після перепланування, переобладнання, реконструкції, у разі об’єднання, поділу об’єкта нерухомості чи зміни його цільового призначення.

Технічна документація відображає особливості та характеристики нежитлового приміщення. Вона містить докладний опис конкретного об’єкта, його фізичну адресу, план, відомості про власника. Щоб отримати техпаспорт БТІ на нежитловий об’єкт нерухомості, потрібно зробити наступне:

  • Звернутися до БТІ з пакетом документів. В приватному БТІ є можливість отримати експертну безкоштовну консультацію щодо необхідних документів та інших актуальних для замовника питань. Перелік документів може відрізнятися в залежності від конкретної ситуації, але у більшості випадків потрібно подати заяву на отримання техпаспорта разом з такими документами:
  • копією паспорта та коду;
  • документом, що підтверджує право власності на нежитлове приміщення;
  • старим технічним паспортом та проєктною документацією (за наявності).
  • Надати доступ до приміщення для технічного обстеження. В приватних БТІ можна узгодити час для візиту інженера-техніка для проведення інвентаризації. Фахівець має виміряти площу, висоту приміщень, отримати відомості про наявні інженерні комунікації, матеріали конструктивних елементів, визначити технічний стан нежитлового об’єкта.
  • Дочекатися оформлення технічного паспорта. На підставі даних, що були отримані під час інвентаризації складається техпаспорт. Його оформлення може зайняти кілька тижнів у комунальних БТІ, в приватних - зазвичай від 3 робочих днів.
  • Отримати готовий документ. Співпраця з приватними компаніями здійснюється на підставі офіційного договору, що дозволяє отримати технічну документацію в установлені строки. Крім паперової версії технічного паспорта, треба переконатись, що була розроблена електронна версія і внесена до Єдиної державної системи у сфері будівництва. За новими правилами (починаючи з 2021 року) ця процедура є обов’язковою при виготовленні технічного паспорта.

Реклама Google

Telegram Channel