Курси НБУ $ 41.21 € 45.05
Порошенко вважає несправедливим брати 5 відсотків військового збору з військових – ці гроші не йдуть на ЗСУ

Петро Порошенко.

Фото Європейська солідарність.

Порошенко вважає несправедливим брати 5 відсотків військового збору з військових – ці гроші не йдуть на ЗСУ

етро Порошенко вважає неприпустимим стягувати 5% військового збору із самих військових, тим паче, що значна частина цих коштів навіть не буде витрачатися на фінансування ЗСУ. Про це він сказав в ефірі «Прямого» каналу

«Верховна Рада завершила сьогоднішню роботу перервою під час прийняття закону про податки. Закон про податки кричуще несправедливий. Основний податковий тягар лягає на найманого працівника, якому підвищують до 5% військовий збір, витягаючи це з кишень сумлінних платників податків і найбідніших верств населення – санітарки, медсестри, вчительки, прибиральниці, продавщиці. Уявіть собі – кошти військового збору витягають з кишень військових. Я хочу привернути вашу увагу, що військовий збір будуть сплачувати воїни Збройних Сил України, всі, хто не знаходиться в бойовому розпорядженні на лінії боєзіткнення. В Чернігівській області, в Сумській області не на лінії боєзіткнення, в Рівненській, Волинській – будуть платити 5%», – обурився Порошенко. 

Він повідомив, що відповідну поправку до Податкового кодексу монобільшість змогла протягнути перед другим читанням. «Вони це сьогодні проголосували в поправках, а завтра збираються голосувати за це в цілому. Це несправедливо. Це нечесно.», – зауважує пʼятий Президент. 

«Ми говоримо не лише про підвищення податків. Ми говоримо про те, що для Збройних Сил, закупівлі озброєння, підвищення фінансового і грошового забезпечення – коштів у бюджеті немає. А при цьому Міністерству внутрішніх справ вони підвищили на 114 мільярдів 65 мільйонів гривень. Або на 35%. На прокуратуру вони підвищили на 3 мільярда 562 мільйона. Або на 24%. Для податківців – на 26%. Для БЕБу – більш як на 80%. Що це таке? Це є пріоритети влади. Вони фінансують силові органи – ті, які будуть захищати владу. Влада грається в внутрішню політику. Під час війни, коли йдеться про виживання України, вони починають гратися у вибори», – обурюється Петро Порошенко. 

Він також додав: у той же час видатки Міністерства соціальної політики попри інфляцію скорочуються на 50 мільярдів. «А видатки Пенсійного фонду  скорочуються, замість 321 мільярда – 280. 41 мільярд із кишені пенсіонерів напряму забирається. Кошти Міністерства освіти. У нас, виявляється, найбільш заможні вчителі, які отримують від 8-12-15 тисяч гривень. От у них вони будуть витягати 5% військового збору, а підвищення не буде зовсім, бо з Міністерства освіти вони витягнули мінімум 3,5 мільярда», – зазначає Порошенко. 

Він також звернув увагу на маніпуляцію влади навколо військового збору, який насправді не спрямовується виключно на оборонні потреби, а витрачається на інші нецільові статті – телемарафон, дорожнє будівництво і утримання армії чиновників. 

«Ми говоримо: давайте домовимося, що поки армія не буде стовідсотково профінансована, не будуть фінансуватися жодні інші статті бюджету. А для цього давайте військовий збір, залучення коштів під військові облігації внутрішні позики сконцентруємо в спецфонді, і з цього спецфонди мають право витрачати тільки і виключно на воєнні нужди. Вони кажуть – ні, ми будемо збирати кошти, які будуть називатися воєнним збором. Ми будемо продавати інвесторам воєнні облігації. Ми будемо залучати інші воєнні податки. А з цих коштів фінансувати прокуратуру, МВС, БЕБ, податкову, телевізійний марафон і дорожне будівництво. До речі, величезна частина фінансування дорожнього будівництва – це вони гасять борги попередніх років, які корупційно йдуть напряму в кишені», – констатує Порошенко. 

Реклама Google

Telegram Channel