Курси НБУ $ 41.21 € 45.05
Відомі українські письменниці дали пресконференцію з нагоди відкриття ІІ Луцької літературної резиденції

Впродовж 10 днів авторки будуть знайомитися з містом, надихатися його атмосферою та вивчати історичні матеріали щодо з’їзду монархів.

Фото: lutskrada.gov.ua.

Відомі українські письменниці дали пресконференцію з нагоди відкриття ІІ Луцької літературної резиденції

У музейному просторі «Окольний замок» відбулася пресконференція авторок ІІ Луцької літературної резиденції «Місто натхнення» – відомих українських письменниць Ірен Роздобудько та Ольги Купріян

Тема цьогорічної резиденції – з’їзд європейських монархів у Луцьку 1429 року, а також промоція Луцька як міста зародження європейської дипломатії та європейського культурного контексту.

Про це повідомляють у Луцькій міській раді. 

Як зазначила кураторка Луцької літературної резиденції Ольга Ольхова, 600-ліття з’їзду європейських монархів буде відзначатися через 5 років. Але література – це інструмент, що потребує зосередженої праці, яка не робиться за один день. Тому вже зараз проходить резиденція, аби мати час опрацювати матеріали і видати книжковий продукт.

 Резиденток привітала заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк. Вона зазначила, що під час війни кожен на своєму місці засвідчує незламність нашої країни, і письменники роблять це засобами літератури. Завдання Луцької літературної резиденції полягає в тому, аби привернути увагу до Луцька, як міста унікальної історії, культурних надбань, що відрізняються від всього того, що є на інших теренах нашої держави.

 «Місцева влада бачить своїм завданням просування Луцька не лише як одного з міст Західної України, а міста з дуже давньою історією, де відбувалися події європейського рівня. Переконана, що саме в нас, у Луцьку, під час з’їзду монархів зародився прообраз Європейського Союзу. Адже монархи обговорювали саме ті безпекові питання, які сьогодні актуальні для України. Тож вітаю учасників резиденції, які будуть пізнавати наше місто, опишуть його у своїх творах, і допоможуть нам ще раз відчути його прекрасну душу», – сказала Ірина Чебелюк.

Авторки прибули до Луцька 7 жовтня. Впродовж 10 днів вони будуть знайомитися з містом, надихатися його атмосферою та вивчати історичні матеріали щодо з’їзду монархів. Своїми враженнями від Луцька та першими ідеями майбутніх творів поділилася письменниця Ірен Роздобудько.

«Як викладач драматургії я бачу в Луцьку величезний креатив. Водночас, коли люди довго живуть одному місті, вони навіть не помічають, що ходять по золоту. Так от з’їзд монархів – це ваше золото. Слухаючи лекції ваших істориків, я зрозуміла, що ця подія дає величезний простір для фантазії. Тут і Польща, і Данія, і загалом 10 країн, залучених до бенкету, і відсутність впродовж 14 днів одного високопоставленого гостя... Всі складові – це справді золотий матеріал», – розповіла письменниця.

Ольга Купріян записала для учасників відеозвернення. «У Луцьку я запланувала написати щось для підлітків. Не знаю, що саме буде – оповідання, горор, повість. Це залежить від натхнення і часу. Щодо головних героїв – думаю, це будуть хлопчики, оскільки йдеться про пригоди. А загалом основою розповіді буде ваше унікальне місто, щоб інші люди могли полюбити його так само, як його любите ви, і як уже починаю закохуватися у нього я», – сказала авторка.

 Підсумком ІІ Луцької літературної резиденції повинні стати два твори – дорослий та дитячий. Твори покликані популяризувати Луцьк у культурному просторі та просувати його туристичні можливості.

«Нам здається, що ніхто так глибоко не підійде до розповіді про Луцьк, як письменники. Після І літературної резиденції ми часто чуємо відгуки, що багато туристів приїжджають до нас, зокрема в «Окольний замок», після того, як прочитали книгу «Вежа через О», – зазначила начальник управління туризму та промоції міста Катерина Теліпська.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку запрошують на відкриття виставки картин юних художників.

Реклама Google

Telegram Channel