Курси НБУ $ 41.19 € 45.02
Заберіть у мами телефон. Колонка мами 4 дітей з Волині

«Виявилося, що як мінімум для одного з синів «мама в смартфоні» – це така ж проблема, як для мене – «дитина в смартфоні».

Фото із сайту ukr.media.

Заберіть у мами телефон. Колонка мами 4 дітей з Волині

– Давай разом поп’ємо чаю, але ти відкладеш телефон! – Невже так заважає? Я ж тільки у пів ока дивлюся!

Цей діалог між мною і моїм 23-річним сином незвичний тим, що відкласти телефон просить… він мене. Його прохання стало для мене своєрідним відкриттям. 

Ніколи не спадало на думку, що і я потрапила на цю «вудочку» прогресу аж на такому рівні. Зазвичай продовжувала листати повідомлення телеграм-каналів і після того, як хтось із дітей підходив і брався довго розповідати про події свого дня. Правда, відкладала телефон, як правило, коли тема розмови стосувалася дуже емоційних історій. І ось виявилося, що як мінімум для одного з синів «мама в смартфоні» – це така ж проблема, як для мене – «дитина в смартфоні». Здавалося б, що тут такого!? Все одно я все чую, реагую, просто раціонально використовую такий стрімкий час. Але, як було мені сказано, увага – цінна, якщо тобі її приділяють неподільно, на сто відсотків. 

Реклама Google

Зауваження сина я сприйняла дуже серйозно і тепер намагаюся телефон під час сімейних бесід відкладати. Та виявилося, що це – не так і просто: мозок звик уже довантажувати себе синхронним заняттям, і, як тільки розмова пригасає чи западає мовчанка, очі мимохіть починають шукати смартфон. Але якщо докласти зусиль і «не дати» його собі, то плюси справді будуть неймовірні. Приміром, маю шанс вловити, як переглянуться брат із сестрою на якусь із реплік тата чи мами, відчути недоказане або ж пірнути в таку затишну й дружню атмосферу, яка має всі шанси залишитися в пам’яті теплим «клубочком» спогадів. 

В іншому випадку зумисне лякаю себе уявленим: як виросте мій найменшенький і я хотітиму з ним поділитися чимось важливим, але буду в розпачі, бо він на той час уже буде, як колись мама, – раціонально вбирати розмову вухами, а ще частину добирати очима – зі стрічки новин у телефоні. Тож завела собі правило – відкладати телефон під час розмов із дітьми. (Зізнаюся, дотримуватися його – непросто). 

До речі, недавно хтось із моїх витягнув удома із закапелка… доміно. І нехай сісти разом за гру зазвичай випадає ненадовго, але коли вся сім’я без телефонів – це виглядає чудесно! 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми дружно й цікаво, діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО.

Читайте також: Три тижні писала одну сторінку: Забужко розповіла про складнощі у написанні тексту для радіодиктанту​.

Telegram Channel