Курси НБУ $ 41.21 € 45.05
На Волині підсумували впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Отримати психологічну підтримку можна у 30 закладах первинної ланки медичної допомоги області..

Фото: Фейсбук.

На Волині підсумували впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Захід під гаслом «Стійкість одного- стійкість мільйонів» відбувся у день ментального здоров'я на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки

Понад 60 представників влади, територіальних громад, громадських організацій, благодійних фондів та інших організацій відвідали дійство.

Про це інформують у Волинській ОВА. 

«Ми велика команда, яка має налаштувати систему психологічної допомоги і підтримки у нашій області. Тут зібрані лідери думок, активностей та ідей. Хтось уже реалізував багато програм, хтось здійснює просвітницьку роботу, але всі ми у цій ниві робимо одне», – сказала регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Наталія Коструба.

Вона розповіла, що в області триває розробка Плану заходів з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

«Це документ, яким ми спрямуємо нашу допомогу туди, де вона найбільше потрібна. Основні напрямки Плану – лідерство та координація, розвиток та збереження кадрового потенціалу, розвиток послуг та системи перенаправлення у громадах, промоція культури піклування про психічне здоров’я та антистигма», – додала Наталія Коструба.

Потому начальник відділу соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України у Волинській області Наталія Водько, сімейний лікар Підгайцівського центру ПМСД Сергій Бранюк та директор ГО «Fox house» Ольга Шваліковська поділилися історіями успіху з розвитку ментального здоров’я та психосоціальної підтримки в регіоні.

Підсумки впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я в області оголосила Вікторія Андрійчук, консультант «Ти як?» у Володимирській громаді.

Вона розповіла, що на Волині:

• працює чотири центри життєстійкості – у Луцьку, Нововолинську, с. Заріччя та с. Зимне Володимирського району;

• за 2023-2024 роках у закладах загальної середньої освіти проведено 4 872 групові заходи з ментального здоров’я та психосоціальної підтримки;

• впроваджується пілотний проект «Уроки щастя» у гімназії № 5 м. Ківерці;

• з січня 2024 року діє простір для терапії мистецтвом від ГО «Пятерня» у співпраці з фундацією допомоги захисникам України «ЛЕСЯ ЮА»;

• провели спортивні заходи разом із «Спорт для всіх» з метою підтримки фізичного та ментального здоров’я;

• відбулося 16 днів спільнодії за 2024 рік.

Також начальник управління охорони здоров’я ОДА Юрій Легкодух зазначив, що отримати психологічну підтримку можна у 30 закладах первинної ланки медичної допомоги області.

«За програмою mhGAP понад 700 сімейних лікарів та 1 000 медичних сестер пройшли навчання з ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги», – сказав Юрій Легкодух.

Окрім того, під час заходу відзначили найкращих провідників програми ментального здоров’я в області.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Фундація Олени Зеленської передала волинській екстренці новий автомобіль швидкої.

Реклама Google

Telegram Channel