Курси НБУ $ 41.19 € 45.02
Волинь є лідером в державі за кількістю поголів’я ВРХ м’ясного напряму продуктивності

На Волині виробництвом сільського господарства займається понад 100 суб’єктів підприємницької діяльності.

Фото: Фейсбук.

Волинь є лідером в державі за кількістю поголів’я ВРХ м’ясного напряму продуктивності

Здобутки та виклики у галузі тваринництва обговорили на Волині

Зокрема, з усього м’ясного поголів’я України – 20% утримується на території нашої області. Це понад 9 тисяч голів великої рогатої худоби і 3,8 тисяч корів.

Про це повідомив очільник області Юрій Погуляйко після спільної наради із представниками волинських господарств та Міністерства аграрної політики та продовольства України, інформують у Волинській ОВА. 

Зустріч приурочили до 30-річчя виведення волинської м’ясної породи ВРХ, а також обговорили проблемні питання галузі та шляхи їхнього вирішення.

Основна частина усієї худоби утримується в об’єктах племінної справи. Це ТОВ «МХП-Баффало», СТзОВ «Ратнівський аграрій» та СТзОВ «Зоря». Вони мають 6 племінних заводів та 6 племінних репродукторів з розведення волинської м’ясної породи (симентальської, герефордської, абердин-ангуської, поліської м’ясної, лімузин та шароле).

До слова, найпершим в області підприємством з племінного тваринництва було саме підприємство «Зоря», на базі якого і вивели волинську м’ясну худобу.

Загалом на Волині виробництвом сільського господарства займається понад 100 суб’єктів підприємницької діяльності. Це 700 фермерів, 300 аграрних формувань та майже 146 тисяч особистих селянських господарств. Утримується більше 100 тисяч голів великої рогатої худоби, в цьому числі – понад 61 тис. корів.

Завдяки державній підтримці в області власники, які утримують від 3-х до 100 корів, на сьогодні отримують дотації. Так, сьогодні тисяча волинських власників корів отримують сумарно понад 55 млн грн.

Водночас галузь тваринництва має свої складнощі. В структурі реалізації сьогодні спостережено, що основне місце займає курятина. Зниження реалізації відмічається на фоні споживання продукції. Не дивлячись на всі якісні показники яловичини, вона втрачає свої позиції. Одна із причин – собівартість виробництва яловичини складає майже ту ж ціну, як і реалізація курятини. І це одне з проблемних питань, якого торкнулися під час обговорення.

«Для прикладу, по наших підприємства ми бачимо собівартість утримання 1 голови ВРХ таку: «МХП-Баффало» – майже 80 грн, СТзОВ «Зоря» – 65 грн, СТзОВ «Ратнівський аграрій» – 83 грн. Це залежить від технології утримання. При цьому реалізаційні ціні тримаються у межах 100-110 грн, а якщо на забій – 80-85 грн», – розповів директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Юрченко.

Тож аграрії переконані, що покращити ситуацію зможе відновлення державної підтримки м’ясного скотарства. Зокрема, йдеться про дотації за утримання корів м'ясного напрямку продуктивності в сумі 30 тисяч гривень за голову для суб’єктів племінної справи. Це приблизно скоригує ті затрати, які несуть підприємства. І дасть можливість стабілізувати та нарощувати чисельність м’ясного поголів’я. В тому числі й відкриття нових ринків.

Присутній на засіданні директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Віштак зазначив, що основні пріоритети, які ставить перед собою Міністерство наразі – це розвиток тваринництва, глибинна переробка і відкриття нових ринків. Ці напрямки задекларував перед керівництвом держави Міністр аграрної політики Віталій Коваль і відповідна робота вже розпочата.

Також додав, що бюджетний запит вже сформовано. І все залежить від того, з якими показниками приймається Державний бюджет. Тож прогнозувати щось зарано.

«Але що б ми не декларували, потрібні конкретні дії або у вигляді пільгового законодавства, або виділення коштів, щоб ця галузь розвивалася. В нас бачення є. Будемо сподіватися, що хоча б частина тих коштів буде передбачена в держбюджеті», – зазначив Ігор Віштак.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині підсумували впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Реклама Google

Telegram Channel