Курси НБУ $ 41.19 € 45.02
Три тижні писала одну сторінку: Забужко розповіла  про складнощі у написанні тексту для радіодиктанту

Оксана Забужко.

Волинь-нова

Три тижні писала одну сторінку: Забужко розповіла про складнощі у написанні тексту для радіодиктанту

Українська письменниця Оксана Забужко, яка цього року стала авторкою тексту для радіодиктанту національної єдності, працювала над ним три тижні

Про це вона розповіла 11 жовтня в ефірі «Радіо Промінь»

Забужко зізналася, що їй було складно працювати над текстом диктанту, пише Гордон.

«По-перше, треба вкластися в певний об'єм, тобто це має бути цільний текст і одночасно він має бути живим текстом, повноцінним. І одночасно він має відповідати певному стандарту – це те, між іншим, що мене завжди убиває, коли мене запитують, чому я не пишу колонок, принаймні нерегулярно пишу колонки, – обмеженість в обсязі. От, власне, ця обмеженість в обсязі, коли в тебе там до 2 тис. знаків, і при тому воно ще має читатися відповідним чином, тобто воно має бути достатньо розмаїте, там мають бути якісь переливи інтонаційні, смислові, семантичні й так далі», – сказала письменниця.

Забужко зазначила, що пише щодня три якісні сторінки тексту, а для диктанту їй потрібно було написати всього одну. «Здавалось би, що таке одна сторінка? Я цю одну сторінку, перепрошую, три тижні писала й викреслювала. Писала й редагувала, писала й переписувала», – розповіла вона. 

Письменниця підкреслила, що писала текст для диктанту, враховуючи, що в ньому не має бути її впізнаваного «забужківського синтаксису» з довгими реченнями. Вона додала, що найскладніше їй було написати останнє речення.

2024 року радіодиктант, присвячений Дню української писемності й мови, відбудеться 25 жовтня об 11:00. Текст Забужко читатиме український поет і військовослужбовець Павло Вишебаба. Його транслюватимуть на всіх платформах «Суспільного»: на хвилях «Українського радіо» і радіо «Культура», наживо в ефірі телеканала «Суспільне. Культура», на YouTube-каналі «Українського радіо» й на Facebook-сторінках «Суспільного».

Надсилати диктант на перевірку можна буде або у вигляді паперового листа за адресою: місто Київ, вулиця Хрещатик, 26, 01001 або сфотографувати чи відсканувати написаний текст і надіслати на адресу [email protected].

Реклама Google

Telegram Channel