Курси НБУ $ 41.19 € 45.02
У селищі на Волині оголосили карантин через небезпечний бур'ян

Запроваджено карантинний режим.

Фото: ілюстративне/facebook.com.

У селищі на Волині оголосили карантин через небезпечний бур'ян

На території селища Цуманської селищної ради Розпорядженням Луцької районної державної адміністрації від 09.10.2024 року № 144 запроваджено карантинний режим у зв'язку із виявленням амброзії полинолистої

Амброзія полинолиста – небезпечний для людини і довкілля бур'ян, який має карантинне значення в Україні, засмічує подвір'я та вулиці, сільськогосподарські угіддя, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, тощо, по зовнішньому вигляду нагадує полин гіркий.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листки довжиною 4-15 см, черенкові, перисто-розсічені. Цей бур'ян заввишки 20- 180 сантиметрів, на добре удобрених ґрунтах виростає до 250 сантиметрів Одна рослина дає 30 - 40 тис. насінин, а окремі рослини - до 150 тис. штук. В ґрунті насіння зберігає життєздатність до 40 років. Масове цвітіння бур'яну спостерігається в кінці липня - серпня та продовжується у вересні. Насіння молочної та воскової стиглості скошеного бур'яну має здатність дозрівати та забезпечувати повноцінні сходи.

Крім того рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку, який є дуже небезпечним і шкідливим для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання - амброзійний поліноз. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон'юктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці та супроводжується значним знесиленням організму.

Переноситься насіння карантинного бур'яну людиною, транспортними засобами, тваринами, з насіннєвим матеріалом, відходами, соломою, будівельними матеріалами (пісок, щебінь), розноситься вітром, водою під час повені, злив і при зрошенні.

З метою забезпечення збалансованих та комплексних заходів боротьби з амброзією полинолистою пріоритетне значення надається: механічним, агротехнічним та хімічним методам боротьби, що застосовуватимуться одночасно.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Закарпатті дикий лісовий кіт напав та покусав жінку.

Реклама Google

Telegram Channel