Курси НБУ $ 41.19 € 45.02
Зірка київського «Динамо»: «Збірній потрібно ще пару таких, як Калюжний»

«На мою думку, «Левом матчу» є дебютант національної збірної Іван Калюжний», – каже Сергій Ковалець.

Ivan Kaliuzhnyi, Giorgi Chakvetadze are playing during the UEFA Nations League 2024 League B Group B1 match between Ukraine and Georgia , at the Poznan Arena in Poznan, Poland, on October 11, 2024. (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images)

Фото – NurPhoto / Andrzej Iwanczuk/NurPhoto.

Зірка київського «Динамо»: «Збірній потрібно ще пару таких, як Калюжний»

«Як тут не згадати улюблену фразу Йожефа Сабо: «Покажіть мені ваш півзахист – і я скажу, яка у вас команда»

Після матчу з Грузією всі говорять про 26-річного півзахисника «Олександрії» Івана Калюжного, самовіддана гра якого в півзахисті допомогла Україні здолати В Лізі націй УЄФА Грузію з рахунком – 1:0.

Думками про цей поєдинок із Sport.ua поділився колишній гравець нашої національної команди і київського «Динамо», а нині відомий фахівець – Сергій Ковалець.

Фото із сайту gettyimages.com.

«Я якось сказав, що у чемпіонаті України є лише один гравець півзахисту, який відбирає м’яч – це Іван Калюжний». Фото із сайту gettyimages.com.

 – Пригадується, ще Валерій Лобановський говорив, що має бути баланс між захистом і атакою, – розпочав розмову тренер. – Багато про це у пресі писалось: якщо ти програєш боротьбу та підбирання, то виграти матч або хоча б зіграти внічию немає шансів. І ми багато говорили про те, що у «Динамо», «Шахтаря» та збірної України з цим є проблема. Аналізуючи поєдинки українських клубів у єврокубках, я якось сказав, що у чемпіонаті України є лише один гравець півзахисту, який відбирає м’яч – це Іван Калюжний. У матчі з Грузією, який наша збірна виграла, якраз цей баланс між захистом і атакою був. В епізоді, який передував взяттю воріт грузинів, був колективний відбір м’яча в зоні атаки. У завершальній фазі це зробив Судаков, від якого м’яч потрапив до Мудрика і той став автором голу. Це те, про що не раз говорилося: якщо ти загубив мяч, відразу ж потрібно вступати у відбір. У цьому компоненті мені сподобалась гра нашої збірної. І на мою думку, «Левом матчу» є дебютант національної збірної Іван Калюжний. Те, скільки відборів та перехватів він зробив, заслуговує на відзнаку. Як говорив той же Лобановський вже в наш час, потрібно шукати боротьбу. Якщо в тебе не йде гра, то всі гравці повинні це робити. Вони мають боротися, підбирати, доганяти, випереджати. Часом дивишся гру кращих збірних із провідних футбольних країн – таких, скажімо, як Італія, Німеччина, то усвідомлюєш: для того, щоб вигравати матчі, все із вищеназваного необхідно робити. Причому, не окремим гравцям, а кожному без винятку футболісту.

– Ви згадали про Івана Калюжного, гру якого у матчі з грузинами відзначив і сам Сергій Ребров. Вважаєте, що це саме той гравець, якого збірній не вистачало на цій позиції?

– Так. Він один із тих виконавців, який має бути у збірній. У нас є багато гравців у середині поля, про яких ми можемо говорити. Однак, крім Тараса Степаненка, який був травмований і не міг взяти участь у поєдинку з Грузією, у збірній України більше ніхто активно не відбирає м’яч. У нас всі працюють, стараючись зіграти на перехопленні. Як тут не згадати улюблену фразу Йожефа Сабо: «Покажіть мені ваш півзахист – і я скажу, яка у вас команда». Тому у цьому плані потрібно шукати подібних Калюжному гравців і неодмінно запрошувати до національної команди.

Читайте також: Гол Мудрика приносить перемогу Україні над Грузією.

– Збірна Грузії, на ваш погляд, зіграла у Познані з Україною нижче своїх можливостей?

– Коли я прочитав інтерв’ю футболістів Грузії, у яких вони заявляли, що обіграють Україну – мовляв, ми лідери, ми в порядку, то я зрозумів, що шансів у грузинів немає. Як-то кажуть, їх трішки понесло. Так, вони непогано відіграли на чемпіонаті Європи та вдало стартували в обох матчах у нинішньому розіграші Ліги націй, однак видно, що тренер не керував цим процесом. До цього грузини вели себе скромно, а тут почали надто багато говорити слів, які зводились до того, що збірна України нібито слабка команда. І коли перед грою Україна – Грузія я аналізував цей матч, то сказав, що буде наша перемога – 3:1. Вважав, що переграємо грузинську збірну за рахунок того, що своїми інтерв’ю її гравці самі дали підстави нашим хлопцям показати характер і зіграти хороший матч.

Вважав, що переграємо грузинську збірну за рахунок того, що своїми інтерв’ю її гравці самі дали підстави нашим хлопцям показати характер і зіграти хороший матч.

Реклама Google

– Ви прогнозували перемогу з різницею у два м’ячі, а вийшло тільки в один. У чому недопрацювали, даючи прогноз?

– Хороше питання. Чесно кажучи, «вразила» якість поля. Було смішно, адже на такому високому рівні воно мало би бути набагато кращим. Обидві команди на ньому мучились. Ми бачили, що на полі були купини, і воно, на жаль, було не кращої якості. У цьому є багато питань. Тож тепер можна зрозуміти, чому «Динамо» і «Шахтар» свої домашні матчі у єврокубках грають у Німеччині. Та поле полем, але ми трішечки недопрацювали. Адже були у нас хороші підходи до воріт, напівмоменти.

Однак ми їх не використали (це стосується ударів Судакова, флангових передач, Мудрик ще раз, та й Довбик могли пробити). Та як би там не було, а результат на користь України. Важливо, що ми не пропустили, адже до цього у кожному матчі зберігати ворота «сухими» нам не вдавалося. Взагалі я вважаю, що по такій грі рахунок 1:0 краще, ніж 3:1. Повторюсь: тому що ми забили і при цьому не пропустили.

– Яким вам бачиться розвиток подальших подій у групі після здобуття трьох очок у грі з грузинами?

– Все залежить від самих футболістів. Завдання, яке стоїть перед Сергієм Ребровим та його тренерським штабом – вихід на чемпіонат світу 2026 року. Голова УАФ Андрій Шевченко також вважає, що саме так має бути – Ребров повинен допрацювати контракт. У нас дуже хороша національна команда, яка має кваліфікованих гравців. Більшість із них грає у європейських топ-чемпіонатах, де показали свій високий рівень і є на хорошому рахунку. Однак наша збірна має бути агресивнішою. Наступний поєдинок із Чехією, який відбудеться у понеділок, 14 жовтня, повинен показати, куди ми рухаємось – до перемоги і стабільності чи продовжуватимемо тупцювати на місці. Перемога над Грузією повинна зняти напругу і дати впевненість нашим футболістам. Якщо три наступних матчі Україна виграє, то може посісти перше місце у групі і вийти до Ліги А.

Ліга націй УЄФА. Турнірна таблиця групи В1:

Збірна І В Н П З:П О
1. Грузія 3 2 0 1 5:2 6
2. Чехія 3 2 0 1 6:6 6
3. Албанія 3 1 0 2 2:4 3
4. УКРАЇНА 3 1 0 2 4:5 3

Андрій ПИСАРЕНКО, sport.ua.

Читайте також: Бразилія – чемпіон! Але на їхньому місці могли бути й ми…

Telegram Channel