Курси НБУ $ 41.19 € 45.02
Що побажав Петро Порошенко видатному українцю, який передбачав війну росії проти України

«Людина, що зробила величезний внесок у розбудову державності», – так характеризує Юрія Щербака Петро Порошенко (обоє на фото).

Фото – Mykhailo MARKIV.

Що побажав Петро Порошенко видатному українцю, який передбачав війну росії проти України

12 жовтня українському письменнику та дипломату Юрію Щербаку виповнилося 90 років

Народжений 1934 року в Києві майбутній письменник у дитячі роки пережив евакуацію до росії, а коли повернувся закінчив Київський медичний інсттитут й присвятив себе епідеміології. Роботу «в полі» з профілактики інфекційних захворювань та подолання наслідків моровиць поєднував з науково-дослідницькою діяльністю.

Писати почав під час хрущовської Відлиги, зазначає uazmi.org. Це була як художня й документальна проза, зокрема, на близьку автору медичну тему, так і твори у жанрі антиутопії, де можна було вийти за межі дозволеного й передати на папері думки, які не можка казати вголос.

1968 року Юрій Щербак видав «Хроніку міста Ярополя», де у фантастичній формі показав історію українського міста на прикладі кількох поколінь мешканців. Літературознавці припускають, що «Ярополем» у романі змальовано Кам'янець-Подільський, що частково підтверджує й сам письменник. Одначе, тоді твір було обрізано й понівечено цензурою. Повна його версія з'явилася лише 1983-го.

З початком революційних процесів Перебудови письменник і лікар долучається до розслідування Чорнобильської трагедії й за підсумками особистого спілкування з десятками безпосереньо задіяних у тих подіях та вивчення документів публікує документальну повість «Чорнобиль» (1987).

Тоді ж, у 87-му, Юрій Миколайович Щербак стає секретарем правління Спілки письменників України й разом іншими провідними проукраїнськими спілчанами активно долучається до державотворчих процесів: обирається до тоді ще союзного парламенту, засновує екологічну асоціацію «Зелений світ», створює й очолює Партію зелених України. Влітку доленосного 1991 року, як фаховий медик і, водночас, публічна, політична фігура стає першим міністром охорони здоров'я незалежної України (1991–1992).

Далі була у житті Юрія Щербака настав дипломатичний період – ним очолюються українські посольства в Ізраїлі, Мексиці, США, Канаді.

Реклама Google

А потім знову повернення до письменницької праці, після 20-річної паузи.

У 2010-их роках з-під пера автора виходить політична трилогія-передбачення «Час смертохристів»:

= «Час смертохристів: Міражі 2077 року» (2011);

= «Час Великої Гри. Фантоми 2079 року» (2012);

= «Час тирана. Прозріння 2084 року» (2014).

Перший роман з цієї серії було визнано «Книгою року ВВС-2011».

Йдеться і про передбачення, і про застереження. Серед іншого, Юрій Щербак художньо описує невідворотню війну з агресивною росією, а також детально зупиняється на імовірних варіантах розвитку взаємин з іншими країнами-сусідами та подає такими, що вже сталися, різномантні небезпеки, які породжені глобалізацією.

У 2016 році у письменника вийшов роман «Зброя судного дня» у такому ж політично-фетензійному стилі піднято проблему відновлення українцями ядерної зброї.

Зворушливо привітав дипломата Юрія Щербака з ювілеєм привітав п’ятий Президент України Петро Порошенко. Про це політик написав у facebook:

««Історія – це як імунна система людства. Людина, яка знає історію, вона захищена…».

Ці слова належать видатному українцеві Юрію Щербаку, який сьогодні святкує свій ювілей – 90 років.

Науковець, що передбачав війну росії проти України, коли інші крутили пальцем біля скроні та вірили в казки про «братніх народів».

Політик, що завжди обирав інтереси України.

Дипломат, що бачив карту світу наскрізь та всі її геополітичні виклики. Письменник, що не бажав писати на догоду радянській владі.

Людина, що зробила величезний внесок у розбудову державності.

Дякую за Вашу роботу, розвиток української науки та культури, за бажання доносити правду та чітку громадянську позицію. Радий, що ми в одній команді. Сил, здоров’я та наснаги! Многая літа!», – зазначив Петро Порошенко.

Читайте також: Капелан із Волині: «Всі у цьому винні, а не тільки ухилянти, бо в нас не виховували сильного Українця...».

Telegram Channel