Курси НБУ $ 41.21 € 44.92
Яку знахідку виявили під час ремонту місцевої церкви на Волині (Відео)

Церкву збудовано 1770 року.

Фото: facebook.com.

Яку знахідку виявили під час ремонту місцевої церкви на Волині (Відео)

Церкву Архістратига Михаїла в с. Липне Цуманського деканату (Луцький р-н) збудовано 1770 року, її занесено в перелік об'єктів, що належить до культурної спадщини країни

Місцеві жителі називають Божий дім найбільшою гордістю села. Вони радо діляться спогадами, як було виявлено знахідку і де вона зберігається тепер.

Про це пише Волинська єпархія Православної Церкви України, з посиланням на репортаж телеканалу «Аверс».

Староста Свято-Михайлівської церкви Олександр Войтович розповідає, що 5 років тому вчергове взялися за ремонт покрівлі храму. Коли майстри розібрали верхівку купола, знайшли національного прапора з тризубом. Поруч на стовпі було написано «1939 рік»: тоді в село прийшли комуністи. Стяг зшито із двох відрізків марлі, весь у дірках та плямах. Припускають, що то може бути кров того, хто його заховав.

Церква і сама по собі є унікальною, розповідає місцевий житель Дмитро. Вона збудована у вигляді ковчега, що веде до спасіння. Майстри та іконописці Александрович і Познаховський у 1899 році облаштували в ній п’ятиярусний іконостас. У розписах храму простежуються елементи неокласицизму та українського бароко. Стіни зведено з дерева без єдиного цвяха. Нещодавно тут оновили колони та царські врата.

Михайлівський храм уцілів при навалі німців, а потім совєтів. Нацисти хотіли спалити його разом із вірянами. За радянської влади, пригадує Дмитро, з церков робили колгоспні склади. Та церква пережила нелегкі часи і встояла. Старожили стверджують, що і за совєтів, і за німців у храмі проводили богослужіння, куди сходилися і з сусідніх сіл.

Вісім років тому 13 старовинних ікон викрадено з церкви і тепер у ній встановили сигналізацію.

Особливо пишаються парафіяни тим, що владика Федір Бубнюк, теперішній митрополит Полтавський і Кременчуцький, є уродженцем Липного. Свій духовний шлях він та ще близько десяти інших священнослужителів розпочали саме зі стін цього храму.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Сьогодні Церква вшановує Луцького князя – Преподобного Миколу Святошу.

Реклама Google

Telegram Channel