Курси НБУ $ 41.21 € 44.92
У волинському «Вовчаку» варто побувати кожному, аби глибше пізнати нашу історію (Фото)

Для володимирських депутатів це були перші відвідини легендарного місця зародження УПА.

Фото: Фейсбук.

У волинському «Вовчаку» варто побувати кожному, аби глибше пізнати нашу історію (Фото)

14 жовтня депутати Володимирської міської ради ознайомлювались з роботою історико-культурного комплексу «Вовчак-Волинська Січ»

Місце для проведення Дня депутата обрали недаремно, позаяк на останній черговій сесії міської ради було прийняте рішення про виділення з бюджету громади 150 тисяч гривень на підтримку цього історичного комплексу. Символічно, що поїздка відбулась у День створення УПА, адже саме в урочищі Вовчак у 1942 році було закладено військову базу підрозділів Української повстанської армії під назвою «Січ».

Про це інформують у Володимирській міській раді. 

Екскурсію Вовчаком для володимирських депутатів, які прибули сюди разом із секретарем Володимирської міської ради Іваном Юхимюком, провів директор установи Андрій Полячук. Він розповів, що військову базу УПА було створено на території однойменного села, майже зусібіч оточеного малопрохідним болотом, яке називали «Вовчими лозами». До Вовчака вели лише дві дороги, воно було неприступним для ворога, тому чудово підходило для підпільної боротьби.

Відновлювати знищену радянськими військами колиску УПА розпочав ще на початку 2000-х Василь Мазурик – колишній директор комплексу, депутат Турійської селищної ради, ветеран війни, який, на жаль, рік тому відійшов у засвіти. Спершу було відновлено старий сільський цвинтар, встановлено кілька пам’ятників та дорожніх вказівників.

Але найбільш активні роботи розпочались у 2015 році. Сюди поступово почало повертатись життя із проведенням фестивалів, таборування, вишколів та інших патріотичних заходів.

Нині на території комплексу можна оглянути музей-криївку, бліндажі, пройтись окопами тих часів, помолитись у дерев’яній церкві та відвідати музей бойової слави. Є у музеї просто неба і дві відновлені старі хати, де зберігаються цікаві експонати, що відтворюють побут українців початку ХХ століття. Також тут можна побачити і чимало артефактів сучасної російсько-української війни. Зокрема, окрему експозицію присвячено 14-й ОМБр ім. князя Романа Великого. Працівниця музейного комплексу Ганна Фурман детально розповіла про історію перевезених із навколишніх сіл та відреставрованих хатів.

Для володимирських депутатів це були перші відвідини легендарного місця зародження УПА, після яких вони переконались, що на Вовчаку варто побувати кожному, аби глибше пізнати нашу історію, зокрема боротьби українців за вільну самостійну державу, яку Україна веде і нині.

 
 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку діє виставка пропагандистських трафаретів УПА.

Реклама Google

Telegram Channel