Курси НБУ $ 41.21 € 44.92
«Злив» секретну інформацію росіянам: прикордонника-зрадника кинули за ґрати на 15 років

Фото: regionews.ua.

«Злив» секретну інформацію росіянам: прикордонника-зрадника кинули за ґрати на 15 років

Співробітники СБУ та Держприкордонслужби викрили «крота» російської ФСБ, який діяв на території Волинської області. Зловмисник, який передав окупантам відомості з державною таємницею, отримав реальний термін ув'язнення. Тепер він проведе у тюрмі найближчі 15 років

Про це повідомляють пресцентри Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора.

За матеріалами СБУ, зрадником виявився 40-річний помічник начальника відділу прикордонного загону на Волині — старший сержант прикордонної служби. Його дистанційно завербувала ФСБ РФ.

За вказівками загарбників ворожий агент збирав інформацію про пункти базування, маршрути руху, а тако відомості про наявне озброєння Сил оборони, які залучені до захисту Волинської області.

Найбільше окупантів цікавили локації укріплених районів та орієнтовна кількість особового складу української армії на оборонних лініях.

У суді прокурори довели, що старший сержант ДПСУ за допомогою месенджера передав росіянам конфіденційні відомості про колег і керівництво прикордонного загону. Він вказав прізвища, посади, позивні, телефонні номери та інші дані військовослужбовців.

Крім цього, зрадник «злив» службову інформацію, що містить державну таємницю. Загарбники отримали дані про озброєння, транспорт, склад прикордонних нарядів і маршрути їхнього руху, технічні засоби охорони кордону. Також до рук окупантів потрапили відомості про розташування камер спостереження, геолокацію території та об’єктів, які на ній розміщені.

Контррозвідники СБУ викрили та затримали зрадника в червні 2024 року. Його російським куратором виявився кадровий співробітник ФСБ Олексій Добрицький. Наразі останній перебуває у тимчасово окупованому Луганську.

Слідчі з'ясували, що прикордонник потрапив до уваги ФСБ, коли проходив службу на Сході України. Незабаром його відрядили на Волинь, де він почав виконувати ворожі завдання. В обмін на співпрацю з окупантами фігурант розраховував на «евакуацію» до Російської Федерації. Також він планував отримати «посаду» у військових формуваннях РФ.

Суд, на підставі зібраних доказів, визнав ворожого агента винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України). Прикордоннику-зраднику призначили 15 років ув'язнення з конфіскацією майна та позбавленням військового звання.

У судовому засіданні прикордонник визнав свою провину. Наразі зрадник перебуває під вартою.

Раніше повідомлялося, що СБУ затримала російського агента, який мобілізувався до лав ЗСУ, щоб коригувати удари окупантів по українській армії. Зраднику — 30-річному жителю Одеси — загрожує довічне ув’язнення.

Реклама Google

Telegram Channel