Курси НБУ $ 41.24 € 44.79
У селі на Волині вчетверте відбудовують храм (Відео)

Будівництво заново ведеться за пожертви людей, здебільшого мешканців Берестяного.

Фото: Фейсбук.

У селі на Волині вчетверте відбудовують храм (Відео)

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в с. Берестяне Цуманського деканату (Луцький р-н) торік згоріла

Люди згуртувалися та почали зводити її заново.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинської єпархії Православної Церкви України.

Колись дерев’яні стіни Різдвобогородичного храму розбирали австрійські війська на бліндажі. Згодом це місце зрівняли із землею комуністи, але кожного разу православні своїми силами ставили храм заново.

Священник Максим Подзізей, настоятель громади, розповів, що наступне будівництво повністю дерев’яної церкви завершилося у 1992 році. Проте в лютому 2023-го сталася біда. «О 3 годині ночі храм згорів ущент. Фахівці сказали, що сталося коротке замикання, проте храм був повністю знеструмлений. Був розпач і страх, але люди згуртувалися, і ми помаленьку, з Божою допомогою, почали споруджувати церкву заново. Як каже Святе Писання: „Коли не Господь будує дім, даремно трудяться будівничі« (Пс. 126:1)».

Будівництво заново ведеться за пожертви людей, здебільшого мешканців Берестяного. Щось жертвують із дому, з молитовних куточків, щось створюють власноруч. Є ікони, написані на тканому полотні чи дерев’яній основі, є й вишиті бісером. Найбільша гордість і водночас пам’ять – це панікадило, яке пожертвувала мати загиблого воїна Сергія Ходорчука.

Храм ще офіційно не відкритий, але богослужіння тут уже проводять. Місцевий краєзнавець та художник Микола Подюбанчук планує розписати стіни зовні, зокрема, зобразити двох янголів при вході. А образ Спасителя, котрий урятували від наруги атеїстів та котрий єдиний не згорів тієї ночі, стоятиме в належному місці у змурованій святині.

Журналісти ТРК «Аверс» побачили, який вигляд нині має дім Господній, де було попелище.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Яку знахідку виявили під час ремонту місцевої церкви на Волині (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel