Курси НБУ $ 41.23 € 44.73
А «Супер Іван» Калюжний міг грати і за «Волинь»

Індійські вболівальники називали Івана Калюжного «українською ракетою» або «динамітом». Українські – визнали його «Левом матчу».

Фото із сайту uaf.ua.

А «Супер Іван» Калюжний міг грати і за «Волинь»

Щоправда, після того, як він не підійшов київському «Динамо», усе ж обрав рідний Харків, а не Луцьк. А з початку повномасштабного російського вторгнення спочатку переїхав до Ісландії, а потім – взагалі... в Індію. І став першим українським гравцем в тамтешньому чемпіонаті. Але не просто гравцем, а – «Українською ракетою» чи «Українським динамітом»!

Бачите, сьогодні всі запитують, хто такий і звідки взявся Іван Калюжний? Хоча ще якихось два тижні тому 26-річний півзахисник «Олександрії» не був включений Сергієм Ребровим навіть у резервний список головної команди країни. Але, як кажуть, не було б щастя, так нещастя допомогло: у збірній травмувалися ряд півзахисників, і пан Ребров таки запросив Калюжного.

І це було – 100% влучання! Достатньо було лише одного матчу, щоб Іван Калюжний підкорив серця українських уболівальників. Бо в поєдинку проти Грузії він продемонстрував усім, що це значить – одягнути футболку національної команди. Такого запалу в грі давно не бачили серед гравців нашої збірної, яких уже більшість уболівальників називають «піжонами».

Тому багато кого з фанатів «гри мільйонів» обурила відсутність Івана Калюжного у стартовому складі національної збірної України на поєдинок проти Чехії. Адже дехто з уболівальників навіть підготував спеціальні банери для півзахисника. На одному із них красувався напис: «Гаттузо? Ні, Калюжний», а на іншому – «Супер Іван» – із зображенням гравця в образі Супермена. Уявіть, півзахисника «Олександрії» порівнюють із легендарним гравцем збірної Італії і золотого складу «Мілана» Дженнаро Гаттузо, який грав на позиції українця!

Навіть Сергію Реброву на післяматчевій пресконференції одним із першим питань було, чому не вийшов у старті Іван Калюжний?

– Так, Іван дуже багато працював у грі проти Грузії, дуже багато сил віддав, – визнав Ребров. – На цій позиції дуже важливий свіжий гравець. Я вважаю, Тарас вийшов, допоміг нам… Я запитував у всіх гравців, наскільки вони готові до цієї зустрічі, – ніхто не відмовився, тому важливо зберегти той склад, який виграв минулу гру. Дуже важливо сьогодні було відновитися, щоб гравці були достатньо свіжі…

Але і цих 30 хвилин, які вділив Ребров Калюжному, було достатньо, щоб Іван став «Левом матчу». Бо він – справжній боєць на полі, гроза для нападників і півзахисників суперника. Недарма про нього зірка київського «Динамо», а зараз тренер Сергій Ковалець каже, що ніхто так в Україні не вміє забирати м’яча, як Калюжний.

Сам Іван другий матч проти Чехії (1:1) прокоментував так:

– Дякую вболівальникам за підтримку. Але хотілося у ці моменти відіграти краще, бути більш впевненим, бо нелегко входити в таку гру на заміну. Але вже, як є… Степаненко у старті замість мене? Це – рішення головного тренера. Тарас у команді – дуже давно, тож я спостерігав, дивився, як він грає. Особисто я себе почував доволі добре, але чехи – дуже атлетична команда, було непросто.

Емоції від дебюту за збірну? Дуже радий, що одягнув футболку головної команди країни, і намагатимуся продовжувати й далі так грати, щоб мене викликали у національну команду, – заявив Калюжний.

Як розповідає сайт tribuna.ua, Іван народився на Харківщині і є вихованцем академії «Металіста». У 17 років підписав контракт із київським «Динамо». У Києві виступав на рівні юніорських та молодіжних команд – грав в Юнацькій лізі УЄФА, був капітаном U-19. У «Динамо» грав разом із Миколенком, Дубінчаком, Лєднєвим, Булецою та іншими футболістами.

Однак зіграти за першу команду в офіційному матчі Калюжному так і не вдалося. Але він все ж таки дебютував за «Динамо» в товариській грі. У жовтні 2016 року півзахисник вийшов у стартовому складі проти «Олімпіка» – і забив м’яч. «Динамо» тоді тренував Сергій Ребров.

Після матчу тодішній агент гравця Олександр Панков дорікнув тренерам молодіжних збірних, чому вони не викликають 18-літнього таланта...

Калюжний був на контракті з «Динамо» до 2020 року, але кияни не бачили в ньому гравця першої команди і двічі відправляли в оренду. Іван міг опинитися у «Волині», але обрав виступи в рідному місті. Саме у «Металісті 1925» півзахисник дебютував на професійному рівні – команда тоді грала у першій лізі.

Наступний сезон Калюжний провів в оренді за «Рух» і допоміг львівській команді вийти в УПЛ. На початку 2021 року підписав повноцінний контракт із «Олександрією».
Іван класно стартував у новому клубі, але почалося повномасштабне вторгнення. Український футбол став на паузу, і футболісти почали шукати варіанти продовження кар’єри за кордоном.

У Калюжного вийшов небанальний вибір. Спочатку навесні 2022-го футболіст пішов в оренду в ісландський «Кеплавік». Наступна оренда – не менш екзотична: влітку 2022-го Калюжний став першим українським футболістом в історії індійського футболу. Іван приєднався до команди «Керала Бластерс», де вже у першій грі створив фурор: вийшов на заміну на 79-й хвилині матчу 1-го туру місцевої Суперліги та одразу відзначився дублем! Забив і в наступному матчі. А головне – здобув любов місцевих вболівальників. Йому присвячували банер «Українська ракета Іван Калюжний-77» та називали «Український динаміт». Фанати «Керали…» досі стежать за півзахисником і пишуть гравцеві, що сумують за ним…

Після Індії Калюжний повернувся до України влітку на початку сезону-23/24. Спочатку виступав в оренді за черкаський «ЛНЗ». «Здавалося в якийсь момент, що Калюжний буде грати в «ЛНЗ», – розповідав у «ТаТоТаке» експерт Михайло Співаковський. –  «ЛНЗ» дійсно його воскресив. Головною помилкою Калюжного або «ЛНЗ» стало те, що Калюжний круто зіграв саме проти «Олександрії» в лобовому матчі.
«Олександрія» подивилася – крутий гравець. Вони підвищили на нього «цінник» і дуже технічно його знову повернули. «ЛНЗ» просто не змогло його викупити».
Перший же матч після повернення закінчився для гравця і команди дивним курйозом. Таке не часто побачиш на рівні УПЛ. «Олександрія» зіграла внічию з «Шахтарем» (0:0), але отримала технічну поразку. На той момент Калюжний не був перезаявлений «Олександрією» на другу частину сезону. Тобто він не міг виходити на поле….
Іронічно, що в тому матчі Іван був найкращим на полі у складі своєї команди, а УПЛ номінувала його на найкращого гравця туру. Довелося знімати з номінації. «Олександрії» зарахували технічну поразку, а «Шахтареві» присудили три очки…
Вже у цьому сезоні «Олександрія» і Калюжний отримали сатисфакцію за той інцидент із незаявкою. Команда Руслана Ротаня видала один із найкращих матчів – обіграла «Шахтар»і з рахунком 4:3. І не просто перемогла, а це був камбек із 0:2. Хет-трик оформив Олександр Філіппов. А Калюжний відзначився дальнім ударом – гол вийшов неймовірно красивим.

Чекаємо на голи Івана і за нашу збірну.


За воротами

Ігор БЄЛАНОВ, зірка київського «Динамо», володар «Золотого м’яча»-1986:

«Гра Калюжного, який вийшов у стартовому складі, не могла не сподобатися. Це той виконавець, якого бракувало збірній. Він вміло грав у відборі, відзначався розсудливими та виваженими діями при переході з оборони в атаку. Це – сміливий гравець, який вирізняється бійцівськими якостями та непоступливістю. Іван Калюжний зіграв у дебютному матчі так, наче вже давно виступає у складі збірної».

Сергій КОВАЛЕЦЬ, зірка київського «Динамо», тренер:

«На мою думку, Іван Калюжний мав бути «Левом матчу» і в своїй дебютнй грі за національну збірну проти Грузії (вручили автору єдиного гола – Михайлу Мудрику. – Ред.). Те, скільки відборів та перехватів він зробив, заслуговує на відзнаку. Вважаю, що він найкраще в Україні відбирає м’ячі. Нашій збірній потрібно ще пару таких, як Іван Калюжний.

Реклама Google


Який рахунок?

Ліга націй. Груповий етап, 3 тур. Україна – Грузія – 1:0 (Мудрик, 35 хв.). Стадіон: «Познань» (Познань, Польща).

Україна: Трубін, Матвієнко, Таловєров, Забарний, Конопля, Калюжний (Криськів, 91), Мудрик (Назаренко, 86), Шапаренко, Судаков (Сваток, 91), Гуцуляк (Зубков, 75), Довбик (Яремчук, 75).

Результат іншого матчу групи В1: Чехія – Албанія – 2:0.

Ліга націй. Група В1. 4-й тур. Україна – Чехія – 1:1 (0:1 – Лукаш Черв, 18 хв.; 1:1 – Артем Довбик, 53, із пенальті). Стадіон: «Тарчиньски Арена» (Вроцлав, Польща).

Україна: Трубін, Матвієнко, Забарний, Таловєров, Конопля (Тимчик, 80), Степаненко (Калюжний, 64), Мудрик, Шапаренко (Криськів, 64), Судаков, Гуцуляк (Зубков, 22), Довбик (Яремчук, 80).

 

Читайте також: Шевченко не хоче, щоб Кварцяний очолював Волинь.

Telegram Channel