Курси НБУ $ 41.24 € 44.79
У Черкасах віряни УПЦ мп влаштували штурм собору та бійку

У стінах собору вперше залунала молитва українською мовою.

Фото: news.obozrevatel.com.

У Черкасах віряни УПЦ мп влаштували штурм собору та бійку

Через сутички постраждали 26 людей

Свято-Михайлівський кафедральний собор у Черкасах, найбільший український православний храм, перейшов до Православної церкви України і відтепер оголошений гарнізонним.

Про це інформує Oboz.ua.

Уранці 17 жовтня мер Черкас Анатолій Бондаренко запросив містян до Свято-Михайлівського собору на спільну молитву за Збройні сили України, яка мала розпочатися об 11:30. Він також сказав, що всі охочі зможуть висловитися щодо доцільності існування московської церкви в Черкасах.

«Запрошую всіх прийти та висловити думку стосовно існування московської церкви в нашому місті, прийти і помолитися за ЗСУ та за здоров'я наших воїнів у найбільшому храмі в центрі України. Ми, як влада, не втручалися в це, громада добровільно перейшла до ПЦУ, але там уже відбувається щось неправомірне. Тому запрошую прийти і підтвердити волю громади», – сказав міський голова.

Однак натовп прихильників УПЦ московського патріархату на чолі з митрополитом РПЦ Феодосієм намагався штурмом захопити будівлю собору. Апологети УПЦ МП зламали вхідні ворота та розпилили сльозогінний газ, зав'язалася бійка. 

За словами очевидців, учасників штурму собору – сотні, вони застосували газові балончики, забирали телефони, зривали камери відеоспостереження, били по дверях та вікнах.

Серед прихильників УПЦ мп біля храму помічено митрополита Феодосія, підозрюваного в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.

Висловлюючись російською мовою, він заявив: «Ми наш собор не віддамо, всі постраждаємо, але не віддамо. Відізвіть своїх військових, якщо це військові, якщо «ряжені», то «ряжені». Собор ми будемо відстоювати, заберіть свої руки від громадян України».

Станом на десяту ранку прихильники УПЦ мп та Феодосій зачинилися в соборі та нікого туди не пускали.

Біля храму працювала слідчо-оперативна група Черкаського районного управління поліції, поліцейські груп комунікації та патрульні. 

Близько 11-ї години, після тривалих сутичок, до собору зайшла громада міста. Храм знову під контролем ПЦУ, на його території замайорів український прапор.

Феодосій та інші представники УПЦ мп  залишили територію храму. Йдучи, митрополит РПЦ заявив, що разом із ним із храму нібито йде «божественна благодать».

«Черкаси, ми відбили храм у московитів, зараз вони стоять на газоні позаду мене, Феодосій вмивається своїми сльозами, мабуть, від своїх гріхів. Тож о 12-й годині всіх черкасців чекаємо на молитві в Михайлівському храмі, біля стадіону, в найбільшому храмі України й одному з найбільших храмів усього світу. Це став гарнізонний храм, тому всі служби, всі люди, залишайте роботу, приходьте на обідню перерву до нас на молитву, тому що ми потребуємо вашої підтримки», – звернувся до містян капелан Володимир Педько.

Невдовзі до Свято-Михайлівського собору приїхали міський голова та депутати, які засвідчили перехід храму до ПЦУ.

О 12:00 у стінах собору вперше залунала молитва українською мовою.

За фактом хуліганства (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України) у Свято-Михайлівському соборі поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження, повідомила пресслужба Нацполіції станом на 11:35.

Унаслідок сутичок на території Свято-Михайлівського собору постраждали 26 людей, розповів журналістам керівник «екстренки» Черкас Ігор Фесун.

За його словами, 14 постраждалих оглянули амбулаторно, ще 12 госпіталізували.

Серед основних травм – опіки слизових оболонок від перцевих балончиків, а також кілька переломів.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині відзначили працівників харчової промисловості.

Реклама Google

Telegram Channel