Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Доступ до шахраїв і шарлатанів дуже спростився – один клік у телефоні

Цими днями журналісти «Української правди. Життя» написали про уродженку Черкащини, колишню бізнесвумен Ганну Фесун, яка називає себе «Богородицею», а свою 8-річну доньку – «наступницею Ісуса», і нібито робить зцілення.

Фото із сайту life.pravda.com.ua.

Доступ до шахраїв і шарлатанів дуже спростився – один клік у телефоні

Якщо не поставитися до цього всього серйозно, то ми матимемо величезні масштаби не лише шахрайства, а й деструктивних дій, які завдадуть значної шкоди й вплинуть навіть на безпекову ситуацію

Київський міжнародний інститут соціології в квітні 2024 року оприлюднив таку соціологію: 43 відсотки українців вірять у тарологію, астрологію чи екстрасенсорні здібності. Майже половина, розумієте?!

Жінки вірять більше. Але і чоловіки далеко не втекли – 49 відсотків проти 36.

І це – не лише старші жінки й чоловіки. 

Серед молоді – 26 відсотків.

І достатньо тих, хто не бідує – 34 відсотки людей із високим рівнем доходу вірять у різноманітну хіромантію.

Зрозуміло, що погіршилося психічне здоров’я людей. Кризи, стреси, трагедії – війна. Люди шукають опору де завгодно. Й доступ до шахраїв і шарлатанів дуже спростився – один клік у телефоні чи на комп’ютері.

Виворіт цифрового світу. Тепер у наших телефонах – не лише онлайн казино, а й – онлайн ворожіння і «богородиці».

Я згадала, як колись, у 2000-х, попросила журналістку сходити до «відомої одеської ворожки» і написати репортаж. Ну, і з ворожкою порозмовляти. Бо ця журналістка геніально могла комунікувати.

Вона ходила «на прийом» кілька разів, не зізнаючись, хто вона. І кожного разу поверталася з квадратними очима. Й казала:

– Та я там весь одеський істеблішмент зустріла! Мерія, судді, бізнесмени, обладміністрація – мама дорога!

Той «істеблішмент» ходив ворожити, заговорювати, ворогам шкодити, вибори вигравати, навіть «на любов» чаклувати.

Ви ж пам’ятаєте, як, не так вже й давно (але кілька років тому), викрили суддю, яка з допомогою ворожки приймала судові рішення?

Ви знаєте, немає сенсу зараз говорити про те, що люди з’їхали з глузду. Люди не можуть справитися, люди втрачають орієнтири, не мають підтримки, не розуміють, як справлятися з тим, що їхнє життя знищене.

Навряд чи таврування щось змінить.

Ми маємо це знати – у мутні, складні, страшні часи завжди будуть подібні явища. І тут, як у випадку з «Богородицею», треба однозначно рятувати дітей, втручатися правоохоронним органам, ювеналам. Бо діти не можуть себе захистити. І це – точно не приватна справа родин. Тому, що шкода може бути непоправною.

Якщо не поставитися до цього всього серйозно, то ми матимемо величезні масштаби не лише шахрайства, а й деструктивних дій, які завдадуть значної шкоди й вплинуть навіть на безпекову ситуацію.

Зоя КАЗАНЖИ, журналістка, міжнародний медіа-тренер, громадський діяч, письменниця.

Читайте також: Молоді і п’яні: на Волині зловили двох мотоциклістів-порушників​.

Telegram Channel