Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
У російському полоні померла українська журналістка: деталі

Журналістка Вікторія Рощина – не перша цивільна особа, яка загинула за гратами в путінських тенетах, так і не повернувшись додому.

Фото із сайту pravda.com.ua.

У російському полоні померла українська журналістка: деталі

Це сталося ще 19 вересня. Перед смертю вона нібито оголосила голодування

Видання «Ґрати» зазначає, що про смерть 27-річної журналістки повідомило російське міністерство оборони у відповідь на звернення її батька Володимира Рощина. Лист, датований 2 жовтня, надіслали електронною поштою 10 жовтня. У короткому повідомленні вказано дату смерті журналістки – 19 вересня, а також те, що її тіло повернуть «українській стороні в межах обміну тілами затриманих осіб». Водночас про обставини та причину смерті Вікторії Рощиної в міноборони рф не поінформували.

Джерела видання «Інсайдер» розповіли, що журналістка оголосила голодування незадовго до смерті. В інтерв’ю «Настоящему времени» нардеп Ярослав Юрчишин повідомив, що голодування Рощина оголосила «через нелюдське ставлення». «Напевно, здоров’я дуже серйозно ослабло», – припустив він.

На початку повномасштабної війни Вікторія Рощина готувала матеріали про бойові дії в Запорізькій і Донецькій областях, 12 березня 2022 року зв’язок із нею було втрачено, а 16 березня стало відомо, що Рощину затримала фсб рф. 

22 березня 2022 року її звільнили, вона повернулася на підконтрольну Києву територію (перед цим окупанти змусили її записати відео про відсутність претензій до російських військових).

Через п’ять днів після звільнення Вікторія Рощина опублікувала текст про те, як пережила перший полон. «Вони приносили їжу, але я відмовлялася від неї. У перші дні їла свої невеликі запаси, які везла з собою із Запоріжжя. Коли їх не стало, пила солодкий чай. Відчувала, як мене полишають сили. Навіть звестися на ноги було складно», – писала журналістка в статті «Тиждень у полоні окупантів. Я і вибралася з рук фсб, «кадирівців» і дагестанців» для «Громадського».

«Під час передостаннього візиту фсб я майже не могла встати. А втім – постійно вимагала звільнення. Коли сильно кричала, один із чеченців ударив мене і сказав, що я тут «не у себя дома и должна следить за тоном».

Однак незабаром після звільнення Вікторія Рощина знову стала працювати на окупованих територіях.  Відомо, що вона вирушила в дорогу 27 липня: планувала дістатися з України до Польщі, а звідти через росію – на загарбану землю України на сході. Журналістка планувала писати новий репортаж звідти.

Удруге вона зникла 3 серпня 2023 року – під час роботи над репортажем на тимчасово загарбаній частині Запорізької області. У травні 2024 року агресорка-росія визнала, що затримала Рощину.

До речі

За даними координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні, перед смертю журналістку готували до обміну – переводили із Таганрога до москви.

Реклама Google

Telegram Channel