Курси НБУ $ 41.23 € 44.73
Серце для чоловіка доставили в Ковель гелікоптером із Черкас

Операція пройшла успішно, чоловік одужує та дякує своїм рятівникам.

Фото: Ковельське МТМО.

Серце для чоловіка доставили в Ковель гелікоптером із Черкас

Місію з порятунку життя виконали, зокрема, й поліцейські

Пілоти Центру авіазабезпечення Національної поліції України за три години транспортували донорський орган до Ковельського територіального медичного об’єднання для пересадки 59-річному волинянину. 

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України,  в пана Миколи діагностували кардіоміопатію. Останнім часом стан чоловіка різко погіршився – почастішали напади загрозливих артимій, він став втрачати свідомість.

У важкому стані чоловіка госпіталізували до Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання, останні два тижні він перебував у відділенні реанімації. Потреба в трансплантації стала настільки високою, що без неї життя рахувалося на лічені дні.

Шанс на порятунок пан Микола отримав завдяки 46-річному черкащанину, який помер через геморагічний інсульт. Пересадити його серце надали згоду родичі. 

Коли стало очевидним, що для пацієнта є порятунок, виникла проблема, як орган доставити. Відстань між Черкасами та Ковелем – понад 600 кілометрів, а донорське серце «живе» близько 4 годин. Тоді оперативно вирішили залучити авіацію. Цей важливий орган подолав велику відстань у найкоротший термін, що допомогло врятувати життя важкохворому. 

Операція пройшла успішно, чоловік одужує та дякує поліцейським пілотам і ковельським лікарям.

Як почувається із пересадженим серцем, Микола Бачинський розповів «Суспільному». За чотири дні він уже зміг підвестися з ліжка, адже вдома лежав та не міг пройти навіть через кімнату. Два роки тому, каже, був прооперований за кордоном, але з часом стан погіршився. У Ковелі лікарі поставили його на ноги.  

Операцію успішно провела команда Ковельських лікарів. Це – лікар-трансплантолог Ph.D. Володимир Танський, серцево-судинний хірург Тарас Окунь, хірург Юрій Лукашук, кардіохірург Василь Шимон, лікарі-анестезіологи: Сергій Прудкой та Анатолій Бондарчук, трансплант-координатор, лікар-кардіолог Ph.D. Ольга Танська, медична сестра операційна Марія Вознюк та медична сестра анестезіологічна Світлана Мельничук. 

Пересадку серця провели 8 жовтня. Операція тривала п’ять годин. 

«Нині у пацієнта – нормальний тиск, нормальний центральний венозний тиск, артеріальний, всі показники в нормі. Він самостійно п’є, їсть», – зазначив кардіохірург Тарас Окунь.

За п’ять років у районній лікарні здійснили 30 трансплантацій, із них – дев’ять пересадок серця та 21 пересадку нирки.

Завідувач кардіохірургічного центру, трансплантолог Володимир Танський розповів: «Від моменту зняття органу з донора до моменту вшиття вийшло чотири години. Операції і в Черкасах, і в Ковелі розпочиналася майже одночасно. Мої колеги робили розріз грудної клітини, поки я летів, то було все готове. Я тільки приїхав, зробив експлантацію серця реципієнта і вшив донорське серце». 

На сьогодні лист очікування на пересадку серця у Ковельській лікарні  складається із 15 хворих. Двоє перебувають у першому статусі. 

Миколу Бачинського попереду чекає тривала реабілітація. Як розповіла кардіологиня Ольга Танська, після виписки волинянин має отримувати імуносупресивну терапію. Ліки оплачує держава.

«Небезпечний період для таких хворих перших пів року-рік, – додала лікарка. – Вони дуже чутливі до інфекційних і вірусних захворювань. Також повинні знати і остерігатися місць масового скупчення людей. Це – постійна гігієна, тому що в початковий період іде пригнічення імунної системи для того, щоб прижилося серце».

Фахівці Ковельського МТМО відтепер здійснюватимуть пожиттєвий супровід пацієнта, постійно стежитимуть за станом його здоров’я. 

Зі слів гендиректора Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання Валентина Вітра, за п’ять років у районній лікарні здійснили 30 трансплантацій, із них – дев’ять пересадок серця та 21 пересадку нирки. 

Леся КВІТКА.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel