Курси НБУ $ 41.23 € 44.73
У Луцьку на території Старого міста бетоном заливають старовинні підземелля

У міській раді стверджують, що забудовник має право працювати на цьому обʼєкті.

Фото: Район.Луцьк.

У Луцьку на території Старого міста бетоном заливають старовинні підземелля

На вулиці Кафедральній, 13, що на території Старого міста, ведуться будівельні роботи

Бетоном заливають вхід у старовинні підземелля. 

Про це пише Район.Луцьк.

На сайті Луцької міської ради, коментуючи цю ситуацію, посилаються на документ, датований 12 березня 2012 року – лист Міністерства культури України №349/22/51-12 щодо будівництва житлово-офісного комплексу за цією адресою. Кажуть, що «залишки фундаментів підземель консервують для майбутніх досліджень». 

На земельній ділянці на вулиці Кафедральній археологічні дослідження проводило Державне підприємство «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.

«Відповідно до частини першої прикінцевих положень Закону України «Про охорону культурної спадщини», частина сьома статті 32 цього Закону, де йдеться про отримання дозволу, втратила чинність з 1 січня 2023 року. Тому дозвіл на містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи у межах зон охорони пам’яток, історичних ареалів населених місць, занесених до списку історично-населених місць України, не вимагається», – йдеться на сайті міськради.

У міській раді стверджують, що забудовник має право працювати на цьому обʼєкті, осільки у Реєстрі будівельної діяльності за параметром пошуку «адреса об’єкта будівництва» або «кадастровий номер земельної ділянки» наявна інформація про об’єкт за вищезазначеною адресою: «Декларація про початок виконання будівельних робіт «Нове будівництво житлово-офісного комплексу на вул. Кафедральній, 13 у м. Луцьку», від 19.01.2011 № ВЛ08311019551 зі змінами від 19.08.2024 року».

Натомість депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко вважає, що будівництво на Кафедральній треба терміново припинити.

«Потрібний максимальний  розголос та припинення свавілля!!! Повертаюся із сесії Конгресу Ради Європи, де усі Європейські країни проголосували Резолюцію про збереження культурної спадщини, яку знищує в Україні Росія!!! і дорогою натрапляю на повідомлення в телеграм каналі, що в моєму рідному, тиловому Луцьку бетоном заливають територію історичної будівлі, яка має середньовічні підземелля, склепіння, яких видно і зрозуміло, що це є частина єдиного комплексу, зʼєднаного з підземеллями костелу та замку!

Де реакція міського голови? Де депутати міської ради?!? 

Навіть якщо будівля змінила власника і він якимось незрозумілим чином отримав дозволи на будівництво – його потрібно негайно припинити!!! І оскаржувати дозвільні документи!

Ми ще в 2016 році з депутатами виїздили на обʼєкт і є протоколи, що засвідчують цінність даної історичної памʼятки. Це наша спільна відповідальність і тому прошу допомоги представників правоохоронних органів, депутатів Верховної ради та представників профільних міністерств аби зупинити цей жах і відновити можливості нашим нащадкам бачити Луцьк таким, яким нам його лишили. Чи мало нам уроків знищення історії з боку ворога?!?», – йдеться у дописі, який Вусенко опублікувала у фейсбуці. 

Район.Луцьк звʼязався із адміністрацією Державного історико-культурного заповідника у Луцьку, на чиїй території і відбуваються будівельні роботи. Там повідомили, що директор і його заступник наразі відсутні, тож коментар отримати не вдалося. Як журналістці Район.Луцьк повідомили у поліції Волині, на місці працює слідчо-оперативна група.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцькому ліцеї №15 капітально відремонтували їдальню та харчоблок (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel