Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Що буде, якщо використовувати зимові шини цілий рік?

Фото: guma.com.ua.

Що буде, якщо використовувати зимові шини цілий рік?

Кожен відповідальний водій знає, що покришки потрібно міняти два рази на рік – з настанням холодів, і перед літнім сезоном. І все ж, деякі автовласники задаються питанням: що, якщо залишити зимовий комплект і ганяти на ньому 365 днів, без заміни? Адже гума здається такою ж, як і у літніх покришок. Це досить поширена помилка, і будь-який експерт підтвердить, що міняти гуму потрібно. В іншому випадку, зимові шини швидко прийдуть в непридатність.

Яка різниця між літніми та зимовими шинами

Інженери, що працюють над розробкою нових складів гумової суміші, постійно вдосконалюють формули компаунда літніх і зимових моделей, щоб домогтися оптимальних показників керованості, зчеплення і ходимості в різних погодних і дорожніх умовах. Цим, зокрема, обумовлена і специфікація комплектуючих по сезонах. Для літньої гуми підбираються компоненти, що дозволяють зберігати шину жорсткою навіть при екстремально високих температурах повітря і асфальту. При цьому покришки для теплої пори року швидко адаптуються до перепадів під час опадів.

Зимова гума робиться більш м'якою і еластичною, стійкою до морозів. За рахунок своїх особливостей шина зберігає зчеплення і курсову стійкість на зимовій трасі, добре справляється з льодом і сніговим накатом, швидко реагує на команди рульового колеса в складних умовах снігопадів і міжсезоння.

Протекторний малюнок зимових шин набагато глибше, ніж літніх. Це робиться для того, щоб уникнути пробуксовок, ув'язання в пухкому снігу, забезпечити впевнене зчеплення на крижаній кірці. Всі ці параметри абсолютно не потрібні в літній період, навіть якщо у вашому регіоні дощове літо, і на дорогах часто з'являються калюжі.

Чим небезпечне постійне використання зимових шин

Через те, що компаунд покришок для холодів більш м'який, він схильний до високого стирання в літній період. На спеці зимові шини буквально пливуть, втрачають зчеплення, не можуть забезпечити гідний рівень безпеки, що може призвести до аварійної ситуації на дорозі. Покришки швидко зношуються, протектор стирається нерівномірно, що призведе до більш частої заміни комплектуючих. Таким чином, економія виходить досить сумнівною – відмовившись від покупки літніх шин, ви просто швидше зітрете зимові шини.

Ще одна неприємність, яка чекає водіїв, які не бажають міняти покришки, це збільшення опору коченню. Не маючи можливості нормально функціонувати, зимові покришки призводять до більш інтенсивного витраті палива через сильного контакту м'якої гуми з покриттям. В результаті витрати зростають не тільки на шини, але і на бензин.

Які шини взяти на весь рік

Якщо міняти покришки два рази на рік все ж не для вас, зверніть увагу на всесезонну гуму. Сьогодні багато брендів пропонують такий тип автомобільних комплектуючих, які можна використовувати протягом усіх сезонів. Їх рекомендують для регіонів з більш м'яким кліматом, і все ж, для українських погодних і дорожніх умов вони цілком підходять.

Всесезонна гума має переваги як літніх, так і зимових шин. Гумовий склад цих шин більш стійкий до перепадів температур. Протектор досить глибокий, щоб забезпечити ходимість як на сухому асфальті, так і на невеликому снігу. А знижений опір коченню дозволяє оптимізувати витрату палива, що робить такий вид шин більш економічним.

Реклама Google

Telegram Channel