Курси НБУ $ 40.55 € 43.78
СТРАВІНСЬКИЙ ЗНОВУ НА ВОЛИНІ

Волинь-нова

СТРАВІНСЬКИЙ ЗНОВУ НА ВОЛИНІ

Пригадується перший на Волині фестиваль «Стравінський та Україна» у 1994 році, те, як тодішній начальник обласного управління культури Богдан Самохваленко говорив про часи, коли ми почуємо на сцені «Весіллячко» Ігоря Стравінського

Пригадується перший на Волині фестиваль «Стравінський та Україна» у 1994 році, те, як тодішній начальник обласного управління культури Богдан Самохваленко говорив про часи, коли ми почуємо на сцені «Весіллячко» Ігоря Стравінського

Анастасія ФІЛАТЕНКО



Те “Весіллячко”, в якому відчувається український фольклор, про що дуже довго замовчувалося, а йшлося лише про російський фольклор і про “Свадебку” композитора. Тож коли в театрі побачила віддрукований вступ до російського тексту весільного обряду українською мовою під назвою “Ігор Стравінський “Весіллячко” народного артиста України Ігоря Блажкова, з приємністю згадалося сказане Богданом Самохваленком.
Зрозуміло, що нині інші часи, на музичний фестиваль “Стравінський та Україна” приїжджають все кращі та іменитіші творчі колективи, окремі виконавці музики Ігоря Стравінського. Та не можна забувати про ті часи, коли творчість та ім’я Ігоря Стравінського були заборонені. Розпочинала збір матеріалів про його життя, творчість заслужений працівник культури Олена Огнєва. Автор ідеї нинішнього фестивалю, нині заступник начальника облдержадміністрації Василь Ворон знайшов по Інтернету видатного кінорежисера Тоні Палмера, котрий зняв і фільм про Ігоря Стравінського. Нині вже вдруге Тоні Палмер приїжджає на запрошення голови облдержадміністрації на Волинь. Організатором усіх концертів під час проведення фестивалю є палкий пропагандист класичної музики, директор обласної філармонії Сергій Єфіменко. Досить сказати, що це і завдяки йому до Луцька приїхала із “Весіллячком” прославлена національна капела “Думка”. Не можна не сказати і про те, що диригував “Весіллячком” народний артист України, один із прославлених диригентів світу, котрий з 2002 року живе у Німеччині Ігор Блажков.
Відкриття нинішнього
VІ фестивалю “Стравінський та Україна” відбулося в облмуздрамтеатрі. Голова оргкомітету фестивалю, заступник голови облдержадміністрації Святослав Кравчук висловив подяку людям, причетним до його організації і проведення, зазначивши, що повернення Ігоря Стравінського на Волинь й Україну є видатною подією. Ігор Блажков розповів, що ще в студентські роки він написав листа Ігорю Стравінському, щоб передати захоплення його музикою. Нині він зберігає одинадцять листів від видатного композитора. Він зазначив, що Ігор Стравінський для нього композитор номер один і в репертуарі, і в серці і що він щасливий побувати на цьому фестивалі. Про своє знайомство з Ігорем Стравінським, про документальний фільм, знятий на прохання дружини після смерті композитора “Десь на кордоні...”, про те, як під час зйомок фільму йому заборонили побувати в Устилузі, розповів британський кінорежисер Тоні Палмер.
Після урочистого відкриття фестивалю полинули мелодії “Весіллячка” у виконанні славетної капели “Думка”, солістів-вокалістів, музикантів. А за диригентським пультом неперевершений Ігор Блажков. У другому відділенні за той же пульт став художній керівник національної капели “Думка” народний артист України Євген Савчук. Хористи акапельно виконували духовні твори М. Леонтовича, К. Стеценка, А. Веделя, С. Рахманінова та інших видатних композиторів. Це було саме натхнення, відточеність, філігранність кожного звуку. Тому-то слухачі довго не відпускали співаків і їхнього наставника.
Фестивальна дорога 17 червня, саме у день народження Ігоря Стравінського, привела до Устилуга, котрий, як зізнавався композитор, був райським куточком для його творчості. В Устилузі він працював над сімнадцятьма музичними творами. Саме в Устилузі Ігор Стравінський написав свій перший твір — фантазію для оркестру “Феєрверк”. Він одружився з Катериною Носенко, яка мала родинні зв’язки в Устилузі. Там за його проектом було збудовано дім і, починаючи з 1907 року до початку Першої світової війни, Ігор Стравінський щоліта приїжджав сюди, писав свої геніальні твори.
Нині тут знаходиться єдиний в Україні музей Ігоря Стравінського. До нього і до школи мистецтв, яка там теж розміщена і яку очолює уже багато літ, як і музей, Володимир Терещук, веде липова алея, яку садив у свій час Ігор Стравінський.
... Довкола невимовна краса, за обійстям зелень і плесо Луги. Добре розумієш, що талановита людина не могла тут, воістину в цьому райському куточку, не писати музику.
Олена Огнєва, дослідниця і знавець життя та творчості Ігоря Стравінського, веде музеєм екскурсію. Добре, звичайно, що ми маємо такий музей, та все ж варто сказати, що він вимагає ремонту, а саме приміщення — перебудови, його первісний вигляд є на світлині. І хоч керівники владних структур кажуть, що нині на це немає грошей, віриться, що музей Стравінського відродиться і буде гордістю нашого краю.
Актовий зал не зміг вмістити усіх гостей Ігоря Стравінського. Приємно, що тут були люди літні й молоді. Вони прийшли і приїхали, щоб почути слово про видатного композитора. Про повернення музики, як і самого Ігоря Стравінського, про фестиваль говорив Василь Ворон. Голова Володимир-Волинської райдержадміністрації Юрій Михалець привітав гостей, висловив надію, що дороги звідусюди і надалі будуть вести до Устилуга, до Ігоря Стравінського. Уже вдруге в Устилузі Тоні Палмер і щиро радіє цьому. Він привітався українською і сказав, що сподівається на свої подальші приїзди на Волинь і української мови його навчать чарівні українки. Всі дні з ним був чудовий перекладач Олександр Беляков.
Цікавою та пізнавальною була лекція “Стравінський та Україна”, з якою виступив народний артист України Ігор Блажков. Він був в Устилузі у 1962 році, зустрічався і записав розповіді людей, які знали Ігоря Стравінського, його родину, зробив у той час світлини. Окремі з них віддав присутнім родичам, а матеріали — до музею. Цікаво було почути про його захоплення музикою Ігоря Стравінського, за що його виключали з Київської консерваторії, про листування з генієм, зустріч з ним, його невмирущу творчість, в якій чується відгомін фольклорних мотивів України.
Слова вдячності організаторам фестивалю та консульству Республіки Польща в Луцьку висловив голова спілки композиторів у Кракові Єжи Станкевич. Він представив музикантів з Польщі Анджея Годека (кларнет) та Яніну Вернер (фортепіано). Вони виконали твори І. Стравінського, польських композиторів В. Лютославського, К. Пендерецького та інших.
Того ж дня у Луцьку, у костелі святих Петра і Павла, відбувся концерт органної музики професора Краківської музакадемії Лєшека Вернера. У програмі були твори польських, німецьких та італійських композиторів. Польським музикантам вручено дипломи фестивалю.
Кінорежисер Тоні Палмер в обласному академічному театрі ляльок зустрівся з лучанами. Присутні переглянули уже другий його фільм “Свідчення” про Дмитра Шостаковича. Лучани ще раз пересвідчилися, як тоталітарний режим ламав долі таких музичних геніїв, як Дмитро Шостакович, Ігор Стравінський.
У рамках фестивалю у Луцькому Народному домі “Просвіта” відбувся концерт фортепіанної музики “Україна—Польща. Фортепіанні паралелі” за участі заслуженого артиста України Йожефа Єрміня. У програмі прозвучали твори як українських, так і польських композиторів.
Завершував VI фестиваль “Стравінський та Україна” камерний оркестр обласної філармонії, лауреат премії ім. І. Стравінського “Кантабіле” під керівництвом заслуженого діяча мистецтв Товія Рівця.
Telegram Channel