Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Цьогоріч фінансова спроможність обласного бюджету на Волині суттєво зменшилася

Виконання обласного бюджету на Волині становить 104 %.

Фото: Фейсбук.

Цьогоріч фінансова спроможність обласного бюджету на Волині суттєво зменшилася

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко спільно із головою обласної ради Григорієм Недопадом провели робочу нараду з головними розпорядниками коштів – керівниками структурних підрозділів ОДА з питань освіти, охорони здоров’я, культури, спорту, інфраструктури, соціальної та ветеранської політики

На порядку денному – завершення бюджетного 2024 року та формування проєкту обласного бюджету на 2025 рік.

Про це поінформували у Волинській ОВА. 

«Питання формування обласного бюджету на наступний рік – це спільне завдання для усіх учасників бюджетного процесу. Усі потреби та запити повинні бути озвучені вчасно. А не у кінці бюджетного року, як це цьогоріч зробили деякі розпорядники коштів, – зазначив Олександр Троханенко. – Коли формуєте плани на наступний рік чітко розставляйте пріоритети, враховуйте усі ризики та консультуйтеся, насамперед із департаментом фінансів облдержадміністрації».

Про виконання обласного бюджету за 9 місяців поточного року розповів Ігор Никитюк, директор департаменту фінансів ОДА. За його словами, виконання обласного бюджету становить 104 %.

«Цьогоріч фінансова спроможність обласного бюджету суттєво зменшилася. Якщо за цей час у 2023 році за рахунок перевиконання доходів на додаткові витрати обласного бюджету спрямовано 255 млн грн, то у цьому році втричі менше – 79 млн гривень, – наголосив Ігор Никитюк. – Натомість запити та пропозиції на співфінансування загальнодержавних проєктів та програм у декілька разів перевищують наявний фінансовий ресурс».

Тож зменшення ресурсів обласного бюджету повинно враховуватися усіма учасниками бюджетного процесу у ході планування власної діяльності та участі у проєктах, що вимагають залучення співфінансування.

Окрім цього, потрібно більше залучати до розв'язання галузевих питань кошти місцевих бюджетів. Саме жителі громади в майбутньому матимуть користь від того чи іншого проєкту. А обласна військова адміністрація матиме більше можливостей здійснювати фінансову підтримку сил безпеки та оборони, сімей військовослужбовців-волинян.

Також учасники наради обговорили питання вчасного використання коштів державних субвенцій. Згідно з законодавством, лише кошти освітньої субвенції залишаються у місцевих бюджетах, решта, якщо не будуть використані до кінця року, будуть повернені до державного бюджету. Як наголосив Ігор Никитюк, уже є необхідність прискорити використання таких коштів.

Щодо бюджету на 2025 рік, то департаментом фінансів ОДА уже розпочато підготовчі роботи до формування проєкту обласного бюджету на наступний рік. Головні розпорядники коштів уже надали розрахунки видатків, триває аналіз отриманої інформації.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Новобранці волинського прикордонного загону склали військову присягу.

Реклама Google

Telegram Channel