Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Щонайменше 7 країн чинять опір вступу України до НАТО

Першим пунктом Плану Перемоги Володимира Зеленського є запрошення України до НАТО вже зараз.

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

Щонайменше 7 країн чинять опір вступу України до НАТО

Німеччина і США – не єдині блокувальники запрошення для України до вступу в НАТО. Угорщина, Словаччина, Бельгія, Словенія та Іспанія також чинять опір

Видання «Українська правда» з посиланням Politico пише, що План перемоги президента Володимира Зеленського стикається з проблемою, оскільки базується на отриманні Україною запрошення до вступу в НАТО, а деякі ключові члени альянсу не зацікавлені в тому, щоб це сталося.

«За словами чотирьох американських і натовських чиновників і дипломатів, які на умовах анонімності поділилися останніми внутрішніми дискусіями, Німеччина та США є одними з найбільших держав, які повільно реагують на заклик Зеленського про негайне запрошення до вступу в НАТО».

Politico зазначає, що ключові члени Альянсу стурбовані тим, що можуть бути втягнуті у війну з росією.

В інтерв'ю виданню посол США в НАТО Джуліанна Сміт, яка залишає посаду, підкреслила американську позицію. 

Пряма мова Сміт: «На сьогоднішній день альянс не досяг тієї точки, коли він готовий запропонувати членство або запрошення Україні».

«На сьогоднішній день альянс не досяг тієї точки, коли він готовий запропонувати членство або запрошення Україні».

Німеччина і США – не єдині блокувальники. Угорщина і Словаччина також чинять опір, але вони виходять з іншої відправної точки. Їхні нинішні популістські лідери займають загалом прокремлівську позицію: прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував кошти ЄС на озброєння України і вийшов з програми НАТО з надання летальної допомоги Києву.

У своєму дописі в соціальній мережі Орбан назвав план перемоги Зеленського «більш, ніж жахливим».

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо раніше цього місяця попередив, що вступ України до НАТО «стане гарною основою для третьої світової війни», і пообіцяв, що «ніколи не погодиться» на це.

Є й інші країни, які не прагнуть швидко рухатися назустріч Києву, а задовольняються тим, що ховаються в тіні.

«Такі країни, як Бельгія, Словенія чи Іспанія, ховаються за спинами США та Німеччини. Вони не хочуть», – сказав один з чиновників НАТО. Другий чиновник сказав, що країни «підтримують цю ідею абстрактно, але як тільки вона наблизиться до матеріалізації», вони почнуть виступати проти неї більш публічно.

Втім, офіційні особи, які спілкувалися з Politico, прагнули підкреслити, що ні США, ні Німеччина не виключають можливого вступу України до альянсу.

Як відомо, 17 жовтня Генсек НАТО Марк Рютте заявив, що Україна приєднається до альянсу як його 33-й або 34-й член у майбутньому. 

План перемоги Зеленського складається з п'яти пунктів і фактично є «планом примусу росії до миру». 

Зокрема, першим пунктом плану є запрошення України до НАТО вже зараз.

Читайте також: На Волині поляк застрелив вагітну на 8-му місяці і сказав чоловіку: «Бери лопату і йди закопувати свою жінку».

Telegram Channel