Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
На Волині пройшли літературні читання творів Лесі Українки

У конкурсі традиційно беруть участь професійні актори театрів і концертних організацій, а також студенти мистецьких вишів.

Фото: Фейсбук.

На Волині пройшли літературні читання творів Лесі Українки

Вже понад 10 років головним організатором літературних змагань виступає Волинський академічний обласний театр ляльок

А сам конкурс започатковала Національна спілка театральних діячів України у 1996 році до 125-річчя від дня народження Лесі Українки.

Про це повідомляють у Волинській обласній раді. 

У конкурсі традиційно беруть участь професійні актори театрів і концертних організацій, а також студенти мистецьких вишів. Фінальний етап у різні роки відбувався у Києві та Ялті, втім після анексії Криму, з 2014 року конкурсантів гостинно приймає Волинь.

Учасників XXVIII Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки привітав перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук.

«Конкурс уже має власну тривалу історію та гарні традиції. Волиняни пишаються тим, що це творче змагання отримало постійну прописку у нашому славному Лучеську. Я переконаний, що ми переживемо ці складні часи, перемога обов’язково буде за нами, і вже під мирним українським небом конкурс буде продовжуватися. Маю сподівання, що його почергово надалі прийматимуть і Крим, і Волинь», - зауважив він.

Цьогоріч до фіналу увійшли 12 читців з Івано-Франківська, Львова та Києва. Виступи конкурсантів оцінювало журі у складі провідних українських діячів театрального мистецтва та під головуванням народного артиста України, актора Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Тараса Жирка.

У перший конкурсний день учасники відвідали Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, де декламували твори письменниці. Тоді ж на сцені Волинського академічного театру ляльок відбулась вистава «Старосвітські дідичі» Миколи Гоголя, а у фойє театру експонувалась виставка ретро світлин авторського проєкту Тетяни Ціхоцької «Цвіт родини Косачів-Драгоманових». У другий день змагання конкурсанти виконували твори української класичної та сучасної поезії і прози.

За підсумками двох виступів члени журі визначилися з переможцями.

Так, третє місце у конкурсі посів студент 2-го курсу Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Васильчук Роман. Другу сходинку присуджено студентці 4 курсу цього ж вишу Яні Івасюк, а почесне перше місце виборов студент 2-го курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого Артур Горобенко. Володаркою цьогорічного гран-прі конкурсу визнано акторку Львівського академічного драматичного театру ім. Лесі Українки, студентку 4-го курсу Львівського національного університету імені Івана Франка - Ольгу Федину.

Учасники також отримали низку особливих призів від представників влади та партнерів конкурсу. Перший заступник голови облради Юрій Поліщук привітав переможців та лауреатів конкурсу та нагородив дипломом і спеціальною відзнакою від голови Волинської обласної ради Григорія Недопада - вишиваним портретом Лесі Українки студента 3-го курсу Київської академії естрадного та циркового мистецтв Івана Ткаченка.

 
 
 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У громаді на Волині обдаровані ліцеїсти отримали стипендію міського голови.

Реклама Google

Telegram Channel