Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
У двох медзакладах Волині спостерігається високий показник проведення кесаревих розтинів

Високий відсоток проведення кесаревих розтинів вагітним групи ризику свідчить про недотримання стандартів та маршрутів, що є небезпечним і для матері, і для дитини.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

У двох медзакладах Волині спостерігається високий показник проведення кесаревих розтинів

Національна служба здоров’я України провела моніторинг лікарень Волинської області

На Волині заступниця голови Національної служби здоров’я України Ірина Кондратова розповіла журналістам про результати проведення у регіоні моніторингу роботи закладів охорони здоров’я за Програмою медичних гарантій (ПМГ) та наголосила на важливості дотримання надавачами послуг умов договору з НСЗУ.

Про це повідомляє пресслужба відомства, пише Ковель media.

НСЗУ проводить два види моніторингу – автоматичний (здійснюється постійно в електронній системі охорони здоровʼя) та фактичний (плановий або позаплановий, передбачає візити в медзаклади або аналіз їхніх документів).

До планового моніторингу в першому півріччі 2024 року заклади Волинської області не потрапили. У другому півріччі НСЗУ проведе документальний моніторинг Любомльського ТМО, медичного об’єднання Луцької МТГ, міськрайонного ТМО Ковельської міської ради за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах» (виділені медичні заклади Ковельського району, – ред.).

Автоматичний моніторинг виявив досить високий рівень проведення тромболітичної терапії у чотирьох медзакладах області:

Медичне обʼєднання Луцької МТГ – 32% (451 пацієнт з інсультом у 2024 році, 403 з яких – з ішемічним);

Нововолинська центральна лікарня – 26% (141 пацієнт з інсультом у 2024 році, 113 з яких – з ішемічним);

Любомльcьке ТМО – 14% (109 пацієнтів з інсультом у 2024 році, 91 з яких – з ішемічним);

Ратнівська центральна районна лікарня – 8% (97 пацієнтів з інсультом у 2024 році, 86 з яких – з ішемічним).

НСЗУ зазначає, що в середньому по Україні показник застосування тромболітичної терапії складає 10%. Тромболітичні препарати допомагають запобігати ураженню головного мозку та покращити якість життя пацієнта.

У двох медзакладах Волині за перші пів року 2024 року спостерігається досить високий показник проведення кесаревих розтинів (30%):

Горохівська багатопрофільна лікарня – 30% (111 пологів, 33 – кесаревим розтином);

Луцький клінічний пологовий будинок – 30% (563 пологи, 167 – кесаревим розтином).

Ще в одній лікарні Волині приймали пологи, не маючи договору з НСЗУ за відповідним пакетом у звʼязку з тим, що не відповідали навіть мінімальним вимогам, у тому числі робили кесареві розтини: Рожищенська багатопрофільна лікарня – 35 пологів (6 – кесаревим розтином).

НСЗУ контрактує лікарні для надання безоплатних послуг пацієнтам за міжнародними стандартами, і моніторинг дозволяє бачити, на що використовуються сплачені кошти та як надаються послуги за певними об’єктивними показниками. Так, високий відсоток проведення тромболітичної терапії є позитивним сигналом: пацієнтам надають послугу, яка зберігає можливість швидкого відновлення після інсульту.

У той же час, високий відсоток проведення кесаревих розтинів вагітним групи ризику свідчить про недотримання стандартів та маршрутів, що є небезпечним і для матері, і для дитини. З наступного року ми не контрактуватимемо за пакетом з пологів малопотужні лікарні, які мають показник кесаревих розтинів більше 25%

– говорить заступниця Голови Національної служби здоров’я України Ірина Кондратова

Окрім забезпечення права пацієнта на безоплатні медичні послуги, моніторинг допомагає контролювати цільове використання лікарнями бюджетних коштів.

У чотирьох лікарнях автоматичний моніторинг виявив необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМЗ) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій»:

Волинське обласне ТМО захисту материнства і дитинства – 236 ЕМЗ;

Нововолинське центральна міська лікарня – 127 ЕМЗ;

Медичне об’єднання Луцької МТГ – 95 ЕМЗ;

Волинська обласна клінічна лікарня – 79 ЕМЗ.

Цим медзакладам перерахують кошти, отримані за відповідним пакетом від НСЗУ.

Корисним для пацієнтів стане новий дашборд, який вже доступний на сайті НСЗУ «Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги». На ньому можна переглянути, в якому медзакладі надають ту чи іншу послугу, де є потрібний лікар або де можна пройти потрібне обстеження, а також побачити, скільки людей скористалися певною послугою за останні три місяці, щоб зрозуміти рівень завантаженості.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку 4-річні двійнята занедужали на рідкісну хворобу.

Реклама Google

Telegram Channel