Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
На Волині громада хоче спорудити інклюзивний кемпінг для ветеранів (Відео)

«Якщо є кошти – ми допомагаємо ЗСУ. А якщо розвиваємо туризм – то з врахуванням потреб та інтересів ветеранів», – каже голова Рівненської громади Юрій Фініковський.

Фотоколаж із сайту volyn.com.ua.

На Волині громада хоче спорудити інклюзивний кемпінг для ветеранів (Відео)

Організувати на воді дозвілля та реабілітацію для воїнів, які, зокрема, мають інвалідність, – амбітна мрія Рівненської сільської громади у Ковельському районі

– Така задумка виникла після численних спілкувань та обговорень із нашими військовими. Також актуальною є ідея прибирання навколоозерних територій від сміття, в якому, до речі, активну участь бере газета «Волинь», – каже голова Рівненської сільської ради Ковельського району Юрій Фініковський. – Але ми захотіли піти далі: щоб не просто було чисто навколо наших водойм, а й щоб тут можна було гарно провести дозвілля та оздоровитися.

Особливо цього потребують наші захисники...

Тому разом із мешканцями десятків населених пунктів Волині та України рівненчани беруть участь у конкурсі «Громада на всі 100», оголошеному в рамках програми USAID «Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності».

Перемога у проєкті (за результатами голосування буде відібрано 20 громад-переможців) дасть змогу отримати обладнання чи матеріали на суму до 100 тисяч доларів на реалізацію унікальної ідеї. А пропозиція Рівненської ОТГ справді не має аналогів, адже, за словами очільника громади Юрія Фініковського, «можна буде створити на березі озера такі умови, де б люди, які пережили травму, які втратили певним чином можливість вільно пересуватися, могли б відчувати себе комфортно, безперешкодно рухатись берегом і не просто милуватися навколишньою красою, а й оздоровлюватись».

Йдеться і про купання, рибалку, катання на байдарках тощо. Сам кемпінг при цьому буде доступний для місцевих мешканців та гостей.

Йдеться і про купання, рибалку, катання на байдарках тощо. Сам кемпінг при цьому буде доступний для місцевих мешканців та гостей.

– На території нашої громади є 5 озер, – каже Юрій Фініковський. – Інклюзивний ветеранський кемпінг ми хочемо спорудити на озері Велике в селі Новоугрузьке.

Фото – Рівненська громада Ковельського району Волині.
Озеро Велике поблизу села Новоугрузьке. Фото – Рівненська громада Ковельського району Волині.

 Це – чудове місце, поза межами населеного пункту, на самому кордоні, там тихо та спокійно. У цьому місці можливі відпочинок та реабілітація не гірші, ніж, скажімо, на Шацьких озерах.

Озері Велике поблизу села Новоугрузьке. Фото – Рівненська громада Ковельського району Волині.
Тут буде гарний пляж. Фото – Рівненська громада Ковельського району Волині.

 Фото – Рівненська громада Ковельського району Волині.

Поруч озера – сосновий бір.  Фото – Рівненська громада Ковельського району Волині.

 Перший крок до створення рекреаційної зони на озері Велике громада зробила ще раніше, коли там не просто поприбирали сміття, а й провели роботи з облаштування прибережної зони.

Друзі, голосування в межах цього конкурсу триватиме до 10 листопада, у ньому може взяти участь кожен охочий, кому виповнилося 14 років, і він є зареєстрований у мережі Facebook. Для того, щоб підтримати проєкт Рівненської територіальної громади «ВЕТЕРАНСЬКИЙ КЕМПІНГ» своїм голосом, переходьте за посиланням: https://fakty.com.ua/hromady/project/216/

До речі, перший крок до створення рекреаційної зони на озері Велике громада зробила ще раніше, коли там не просто поприбирали сміття, а й провела роботи з облаштування прибережної зони. А зараз з’явився чудовий шанс довести проєкт до завершення. Його підтримують ті, хто захищає Україну зі зброєю в руках.

– Буквально вчора спілкувався із нашим захисником Миколою Підв’язним, – продовжує Юрій Фініковський. – Він – вчитель математики, який добровільно став до лав ЗСУ у перші дні. Зараз – у короткій відпустці. Микола Костянтинович висловив свою абсолютну підтримку ідеї кемпінгу і поділився своїми власними думками, як це краще зробити…

Ми будемо в кожній нашій справі пам’ятати, завдяки кому тримається країна. Тому якщо є кошти, ми допомагаємо ЗСУ. А якщо розвиваємо туризм, то з урахуванням потреб та інтересів ветеранів.

Реклама Google

Довідково

Як Рівненська громада допомагає військовослужбовцям та їхнім сім’ям

Пряма мова голови ОТГ Юрія Фініковського:

«З початку війни мобілізовано понад 170 осіб із Рівненської громади. На жаль, сьогодні маємо уже 14 загиблих та 10 безвісти зниклих уродженців та жителів нашої громади. Вважаємо, що головнішого завдання, аніж допомогти землякам, які зараз на Сході, у нас немає. Це – пріоритет. Якщо у минулому році ми акумулювали близько 13 мільйонів гривень допомоги для ЗСУ, то цьогоріч, станом на сьогодні, – уже 19 мільйонів.

Якщо у минулому році ми акумулювали близько 13 мільйонів гривень допомоги для ЗСУ, то цьогоріч, станом на сьогодні, – уже 19 мільйонів.

Тобто більшість коштів, які у нас є і які ми не мусимо спрямовувати на соціальну сферу, ми перенаправляємо туди, де вони зараз більше потрібні. Разом із тим, у громаді діє Програма соціально-економічного розвитку, де передбачено матеріальну підтримку населення. Серед них основну частину складають допомоги мобілізованим жителям громади: одноразові річні допомоги при мобілізації – 5 тисяч гривень, на лікування при пораненнях – 10–30 тисяч гривень, на реабілітацію – до 200 тисяч, родинам загиблих – 50 тисяч, родинам безвісти зниклих – 20 тисяч, на встановлення пам’ятників загиблим героям – 50 тисяч гривень. Традиційними є добровільні збори коштів працівниками бюджетної сфери громади, за допомогою яких ми закриваємо запити для наших земляків».

Шукаємо можливості, окрім бюджету і волонтерських зборів, ще якось допомогти воїнам. Тому закликаю голосувати за нашу ідею – «Інклюзивний ветеранський кемпінг на березі озера Велике».

Долучайтеся до підтримки важливого проєкту!

Про «Громаду на всі 100»

Конкурс стартував 2 вересня. Його (в партнерстві) запустили Starlight Media та Український кризовий медіацентр за підтримки Програми USAID DOBRE. У період із 2 до 29 вересня українські громади подали 262 заявки.
20 найкращих проєктів громад буде обрано шляхом громадського онлайн-голосування, а ще 20 обере експертне журі. Після голосування історію та ідею кожної з 40 громад-фіналістів буде висвітлено у прямих ефірах та на інших медіамайданчиках  «Вікон» (СТБ) та «Фактів» «ICTV».
Найкращого із 40 претендентів у фіналі обере профільне журі.

* – «Ця публікація підготовлена у співпраці з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу та за підтримки ЮНЕСКО, за фінансування народу Японії. Автори несуть відповідальність за вибір і виклад фактів, що містяться в цій публікації, а також за висловлені думки, які не обов’язково належать ЮНЕСКО та жодним чином не зобов’язують Організацію».

Василь УЛІЦЬКИЙ.

Читайте також: «На озері, де клює краще, як на Світязі», провели «суботник» зі збору сміття​.

Telegram Channel