Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Волинську дерев’яну іграшку внесли до переліку обласної нематеріальної культурної спадщини

Майстер народних ремесел Андрій Бондарук виготовляє іграшки за старовинними українськими зразками.

Джерело: www.lutskrada.gov.ua.

Волинську дерев’яну іграшку внесли до переліку обласної нематеріальної культурної спадщини

Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні комісії з формування Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (НКС)

 

Близько двох сотень найменувань традиційних народних забавок виготовляє майстер народних ремесел, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Андрій Бондарук із села Княгининок, що біля Луцька. Він майструє українські іграшки, яким гралися діти сто років тому. Досвід виготовлення більшої частини виробів вдалося перейняти від носіїв цього ремесла. 

Як розповідає Андрій Бондарук, народні забавлянки можна умовно поділити на підгрупи: знаряддя праці, речі побутового вжитку, а також – іграшкові музичні інструменти: деркачі, калатала, звучання яких нашим предкам несли звістку про весняні свята. Створити подібний музичний інструмент можливо лише за умови, що матеріалом слугуватиме відповідна порода дерева: дуб або ясен. Інакше, зі слів майстра, інструмент не звучатиме. Кожну роботу чоловік розпочинає із дослідження історії її походження. Потім розробляє ескіз, намагається зрозуміти технічні принципи дії, а далі вже шукає матеріал, запчастини та деталі для створення виробу. 

Оглянути забавлянки, виготовлені майстром, можна в історичному музеї села Княгининок. У подальших планах – просування дерев’яної іграшки як елементу нематеріальної культурної спадщини до Національного переліку НКС.

Наразі в обласному переліку НКС обліковано два елементи нематеріальної культурної спадщини Луцької міської територіальної громади: дерев’яна іграшка та вишивка «занизування», що побутує у селищі Рокині.

Любомира НАТИНКА. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel