Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
У ніч на 27 жовтня Україна переходить на «зимовий» час

Комп'ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично,

Перевод стрелки на наручных часах, в Киеве, 15 октября 2016 г. В ночь на 30 октября 2016 г. Украина переходит на "зимнее" время. Фото Гонтар Владимир / УНИАН

Фото: УНІАН.

У ніч на 27 жовтня Україна переходить на «зимовий» час

27 жовтня Україна переходить на «зимовий» час, о 4:00 годинники переведуть на одну годину назад

Це передбачено постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року.

Згідно з документом, в Україні для переходу на «зимовий» час щороку годинники переводять в останню неділю жовтня о четвертій годині ночі. У 2024 дата припадає 27 жовтня  пише Суспільне.Новини.

Якщо на годиннику 04:00, то його треба перевести на 03:00. Таким чином, вранці 27 жовтня українці спатимуть на одну годину довше.

Комп'ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично, їх переводити не потрібно. А старі мобільні телефони та механічні годинники потрібно налаштовувати самим.

Що відомо про законодавчу ініціативу по переведення годинників

Стрілки годинника восени та навесні українці переводять вже понад 40 років, відколи у 1981 році Радянський Союз вирішив запровадити переходи між літнім і зимовим часом. В Україні літній час уніфікували лише в 1996 році. Переведення завжди припадали на вихідні, щоб дати організму мінімально адаптуватися.

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді ухвалити у цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні, яким передбачається скасування переходу на «літній» та «зимовий» час.

16 липня Верховна рада ухвалила закон 4201 про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній. Тобто в останню неділю жовтня час мали б перевести на зимовий і більше не міняти. Однак за даними джерел BBC Україна у команді президента, Володимир Зеленський не планує підписувати ухвалений у липні закон, який скасовує переведення годинників. 

Як повідомив ВВС Україна співрозмовник в президентській команді, цей закон не підпишуть. При цьому для ветування закону строки вже минули.

«Не планує президент підписувати», — сказав співрозмовник журналістів в ОПУ. Інший співрозмовник у президентській фракції також сказав, що підпису не буде.

«Спікер це протис, це його ідея, тому щоб його не ображати, вето не буде, але і підпису не буде», — сказав співрозмовник в Раді.

За його словами, все проаналізували й побачили мінуси для економіки. Також співрозмовник додав, що врахували й петиції проти цієї законодавчої ініціативи, з якими виступали українці.

Суспільне звернулося за коментарями до Офісу президента і Верховної ради — відповіді не отримало. 

Вплив переведення часу на організм людини

Дослідження, опубліковане в журналі The Lancet, свідчить, що викликаний подорожами десинхроноз може спричиняти недосипання, дезорієнтацію у просторі і часі, а також втрату пам’яті.

Результати дослідження, опублікованого в журналі Epidemiology, демонструють, що у перші дні після переведення годинника на зимовий час на 11% збільшується кількість нових діагностованих депресій.

Також спостереження за пацієнтами кардіологічних відділень Німеччини та Нідерландів показали, що на 8% зростає кількість інсультів — як восени, так і навесні.

А ще одне дослідження 2020 року показало, що після переходу на літній час у США на 6% зростає кількість ДТП зі смертельними наслідками.

Зараз в Україні діє третій часовий пояс UTC +3, оскільки 31 березня Україна перейшла на Eastern European Summer Time (EEST). Тоді час був переведений вперед на одну годину з 03:00 на 04:00 за місцевим часом.

Починаючи з 27 жовтня 2024 року, в Україні буде UTC +2 / Eastern European Time (EET), тобто плюс дві години до часу за Гринвічем.

Читайте також: «Волинянка Зоряна Літвин отримала Гран-прі в міжнародному конкурсі».

Реклама Google
 

Telegram Channel