Курси НБУ $ 41.31 € 44.71
Починаємо новий етап: Порошенко передав комплекс «Ай-Петрі» для прикриття критичної інфраструктури

Разом - до перемоги!

Фото Європейська солідарність.

Починаємо новий етап: Порошенко передав комплекс «Ай-Петрі» для прикриття критичної інфраструктури

Петро Порошенко передав військовим черговий комплекс протидії засобам технічних розвідок «Ай-Петрі СВ», який прикриватиме обʼєкти критичної інфраструктури. Порошенко зазначив, що це нова віха в постачанні «Ай-Петрі» у війська

Як коротко пояснюють військові, «Ай-Петрі» допомагає виявляти і глушити сигнали ворожих БПЛА. «Після обстрілів у звіті від Повітряних Сил можна прочитати: ворог атакував Україну певною кількістю безпілотників: частина з них знищені, а решта — локаційно втрачені. І коли ви читаєте «локаційно втрачені», знайте, що наші комплекси «Ай-Петрі» до цього долучені», – додає Порошенко. 

«Щоразу ми передаємо по 3-4 комплекси «Ай-Петрі» нашим підрозділам протидії технічній розвідці за один раз. Сьогодні — лише один. Але саме з нього ми розпочинаємо нову віху в постачанні «Ай-Петрі» до війська. Призначенням цього комплексу стане прикриття об’єктів критичної енергетичної інфраструктури і військово-промислового комплексу», – пояснює пʼятий Президент. 

 

 «Звісно, ми не можемо сказати, де і що саме вони прикриватимуть. Але плануємо, що врешті-решт «Ай-Петрі» будуть розташовані по всій країні, де є критично важлива  промисловість та об’єкти енергетики», – зазначає Порошенко. 

У листопаді минулого року Петро Порошенко повідомив про інвестування 150 млн грн в розробку новітньої системи протидії засобам технічної розвідки, яку згодом назвали «Ай-Петрі СВ». Наразі фінансування проєкту перевищило 200 млн грн, на фронт передали вже десятки комплексів.  

 

 «Це не тільки і не стільки РЕБ. Це вже кібербезпека, яка має унікальні властивості, розроблена фахівцями нашої команди – програмістами, інженерами. Сьогодні нічого подібного немає ні в Збройних Силах України, ні у противника. Але ми налагодили вже серійне виробництво. Ми за цей дуже короткий термін пройшли усі види випробувань Генерального штабу і поставили його на озброєння. Офіційно він був прийнятий», – повідомив Порошенко.

 

 Він також пояснив, чому ухвалив рішення інвестувати в цю розробку. «У мене не було іншого виходу, бо нічого подібного я серед усіх розробок не бачив. Я вкладав в науково-дослідну розробку тоді, коли ми ще не мали жодної моделі, яка б ефективно працювала. Але я вірю в нашу команду, вірю в програмістів, вірю в інженерів. І вірю в унікальну майстерність тих екіпажів, які зараз застосовують цей кіберзахист безпосередньо на смузі зіткнення», – говорить Порошенко.

Реклама Google

Telegram Channel