Курси НБУ $ 41.33 € 44.70
Порошенко закликає обмежити зарплати чиновників – вони не можуть отримувати більше, ніж солдат в окопі

«Ми наполягаємо і внесли відповідну поправку, щоб обмежити заробітну плату в країні – щоб жоден чиновник не мав можливості отримати більше, ніж солдат на фронті».

Фото Європейська солідарність.

Порошенко закликає обмежити зарплати чиновників – вони не можуть отримувати більше, ніж солдат в окопі

Фракція «Європейська Солідарність» закликає обмежити заробітні плати державних чиновників на час війни – вони не можуть отримувати більше, ніж військові на передовій

Про це заявив лідер партії Петро Порошенко на брифінгу, присвяченому підготовці проєкту Державного бюджету на наступний рік. 

Він зауважив, що влада закладає в бюджет значне підвищення зарплат для себе і для силовиків, при цьому коштів на армію не вистачає, а корупційні скандали дедалі більше демотивують суспільство. 

«Фінансування Верховноі Ради зросло на 26%. Офіс президента себе також, як і Верховна Рада, не образив, збільшивши в проєкті бюджету фінансування на більш як 11%. Третє – Кабінет міністрів України – майже 20% зростання фінансування. Четверте – це видатки на прокуратуру. «Бідні», «нещасні інваліди», які працюють в прокуратурі, отримують величезні пенсії, їм цього мало і вони збільшили фінансування більше як на 25%», – обурився Порошенко.

«Ми наполягаємо і внесли відповідну поправку, щоб обмежити заробітну плату в країні – щоб жоден чиновник не мав можливості отримати більше, ніж солдат на фронті. Сьогодні зарплата солдата складає 100-120 тисяч гривень. Так от – в країні не може бути зарплати вище 120 тисяч. Ми аналогічним підходом скористалися під час ковіду, а зраз ситуація в рази набагато більш небезпечна», – констатує Порошенко.

«Судді, керівники апаратів, секретаріатів парламенту, уряду, члени наглядових рад держпідприємств, міністри, працівники регуляторів отримують набагато більше воїна, який, ризикуючи життям і здоров’ям, перебуває на фронті. Як ви думаєте, чи була підтримана наш поправка? Ця поправка не була підтримана», – зауважує Порошенко. 

Він також звернув увагу на те, що через велику кількість біженців населення України скоротилось, а видатки на держапарат чомусь лише зростають: «якщо на 1 січня 2022 року в Україні налічувалося 42 мільйони осіб, то за даними статистики на липень 2024 року цифра ледь 30 мільйонів. Скоротилося на третину населення, а зарплати виросла в 2 рази. І зарплати не воїнів. Бо, на жаль, коштів на це в державі не знайшлося», – говорить Порошенко.

Як відомо, раніше Петро Порошенко з депутатами «Євросолідарності» запропонував інші джерела для наповнення Державного бюджету. За пропозиціями «ЄС» всі нецільові витрати мають бути скорочені, а кошти військового збору мають спрямовуватися виключно на потреби армії. «Наші пропозиції дозволяють скоротити видатки і мобілізувати доходи на 170 мільярдів гривень – без підвищення податкового навантаження на бідних людей. На 105 мільярдів ми пропонуємо зменшення видатків і на 65 мільярдів ми пропонуємо збільшення доходів державного бюджету», – сказав Порошенко. Сьогодні бюджетний комітет відхилив поправки опозиції, повідомила Ніна Южаніна.

«Ми будемо битися за кожну правку. Ми будемо боротися за те, щоб захистити Україну. Бо зараз важливість ефективних дій у Верховній Раді аж ніяк не менше, ніж важливість дій на фронті», – переконаний Порошенко. 

Реклама Google

Telegram Channel