Як за три дні приготувати квашену капусту
Ферментація – це частина українських кулінарних традицій
Наші бабусі, може, і не знали такого модного слова «пробіотики», але точно знали, як заквасити смачнющу хрумку капусту.
Взагалі, ферментація – це нормальна частина української культури. Особливо, коли пора робити запаси на зиму (тобто, десь от зараз).
Що треба для ферментованої капусти: трилітрова банка, велика капустина (2,5 кг), 1 морква, 2 ст. л. солі (не йодованої).
Все, отак просто.
Що робити:
• Пошаткувати тоненько капусту (ножем або на тертці).
• Натерти моркву, змішати їх, додати сіль.
• Перемішати все руками (але не віджимати, якщо хочете саме хрумку капусту).
• Щільно і по вінця набивайте все у банку.
• Залиште капусту ферментуватися у теплому місці. За день–два вона пустить сік, тому варто під банку поставити глибоку миску чи тарілку.
• Накривати банку не потрібно.
• Три дні очікування – і хрумка ферментована капуста готова.
Зберігати її потім треба в холодильнику, два–три тижні.
Євген КЛОПОТЕНКО, шеф-кухар, ресторатор, блогер, громадський активіст.
Читайте також: Чим замінити майонез у салатах.