Не викидайте кавову гущу!
Мільйони людей по всьому світу починають свій ранок з кави. Цікаво, що кавову гущу більшість із них звикли викидати. Але ми закликаємо цього не робити. І ось чому…
Кавова гуща – це не тільки відходи від напою, але й цінна органічна сировина, яку можна використати і вдома, і на городі, повідомляє «24 Канал». І викидати її точно не слід, адже в господарстві вона може стати незамінною.
Добриво для рослин
З кавової гущі може вийти неймовірне добриво, і особливо добре воно підходить для плодових дерев та квітів: азалій, троянд і рододендронів, а також – гортензій та камелії. Кава може додати ґрунту кислотності та відлякати усіх шкідників. Окрім того, гущу можна також використати для компосту та води для поливу рослин.
Наприклад, якщо ви змішаєте насіння моркви з провареною кавовою гущею, рослини проростуть набагато швидше, а самі плоди будуть смачніші та корисніші.
Чищення каструль та тарілок
Якщо у вас вдома є кілька старих каструль, які ви все ніяк не могли відмити, тоді кавова гуща може стати у пригоді. З нею ви можете приготувати спеціальний засіб для миття посуду. Для нього потрібно змішати соду, гущу та мило у рівних пропорціях, а потім натерти цим посуд.
Після цього змийте засіб теплою водою.
Освіжувач повітря
Кавову гущу можна додати, наприклад, у вазу з квітами. Вона не тільки органічно впишеться у загальну композицію, але також стане натуральним освіжувачем повітря у ванній, туалеті чи у вітальні.
Маска для волосся
Кавова гуща може згодитися й для того, щоб зробити масаж шкіри голови – це допоможе зміцнити коріння волосся та сприятиме його росту. Процедуру проводять перед миттям голови. Для цього потрібно взяти трохи гущі та обережно втирати її у зволожену водою шкіру.
Пробиття зливу у раковині
Злив у раковині часом може забиватися через сміття, яке потрапляє всередину, але кавова гуща може бути дуже корисною для того, щоб його позбутися. Для цього потрібно змішати її з рідким милом, налити у трубу й почекати 20 хвилин, а потім промити водопровідною водою.
Марина БЛОХІНА.
Читайте також: «Котлети без грама м’яса, які неможливо відрізнити від м’ясних».