Приготуйте рибно-картопляну запіканку
Ніжний рибний фарш, овочі, запечене до золотавої скоринки картопляне пюре. В цьому рецепті все – просто, зрозуміло й смачно
Рибну запіканку готують із тих страв, які ідеально підійдуть для збалансованого обіду або вечері. Адже вона поєднує білок, вуглеводи та клітковину, а для її приготування використовують зовсім невелику кількість олії.
Яку рибу обрати
Окрім хека можна сміливо використовувати філе минтая або тріски – запіканка вийде однаково смачною. Якщо хочете трішки пришвидшити процес її приготування, то беріть вже готовий рибний фарш із тріски або хека. Його знадобиться 400 г.
Як правильно та безпечно розморозити рибу
Найкращий метод – увечірі заздалегідь вийміть хека з морозильної камери та перекладіть у холодильник. Тоді вже вранці на вас чекатиме готова до приготування риба. Також її або рибний фарш можна розморозити в мисці з холодною водою: занурте герметичне пакування з рибою в чисту прохолодну воду на 3–4 години.
Рецепт рибно-картопляної запіканки
Інгредієнти на 4 порції (час приготування – 1 год 15 хв):
• 450 г свіжомороженого філе хека без шкіри;
• 190 г моркви;
• 180 г цибулі;
• 20 г олії;
• 20 г томатної пасти;
• 100 мл питної води;
• 670 г картоплі;
• 10 г масла;
• 1 яйце;
• ½ ч. л. прянощів сушеного орегано (материнки);
• дрібка чорного меленого перцю;
• ½ ч. л. солі.
Покроковий рецепт
Крок 1: Спершу приготуйте картопляне пюре: почистіть 670 г картоплі та відваріть у підсоленій воді до готовності (25–30 хв). Яйце збийте вінчиком до однорідності. Готову гарячу картоплю перетріть до стану пюре, додайте 10 г масла, збите яйце та перемішайте.
Крок 2: Розморозьте 450 г філе хека, промокніть його паперовим рушником від зайвої вологи та пропустіть через м’ясорубку. У вас має вийти орієнтовно 400 г готового фаршу.
Крок 3: Моркву та цибулю очистіть від шкірки, цибулю наріжте кубиками, а моркву натріть на крупній терці, обсмажте овочі на розігрітій з 20 г олії пательні (5–7 хв), додайте трішки розведену кип'яченою водою томатну пасту та тушкуйте 2–3 хв.
Крок 4: Додайте на пательню до овочів рибний фарш, ½ ч. л. солі, дрібку чорного меленого перцю, ½ ч. л. сушеного орегано та тушкуйте інгредієнти 10–15 хв.
Крок 5: Готовий протушкований із овочами фарш викладіть у змащену олією форму, зверху рівномірним шаром розподіліть картопляне пюре. Запікайте страву у розігрітій до 180 градусів духовці (20–25 хв) до золотавої скоринки.
Євген КЛОПОТЕНКО, шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучий.
Читайте також: Рагу з квасолі та овочів.