Секрет приготування мацика, що на Волині передається з покоління в покоління
Приготування цієї традиційної страви у Любешівській територіальній громаді внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Волині
Про це повідомив на фейсбук-сторінці Центр культури та дозвілля Любешівської селищної ради. Відео з приготування цієї традиційної страви створила керівниця аматорського народного колективу «Живиця» Галина Черевко. Їй допомагали у цьому Ніна Поліщук, Евеліна Жилко, Ярик Черевко, Григорій Шеметило.
Любешівський мацик – це традиційний сиров’ялений м’ясний продукт, який виробляють у селах Любешівщини. Його виготовлення – це ціле мистецтво, що передається з покоління в покоління. М’ясо засолюють, пресують і висушують у природних умовах, завдяки чому воно набуває неповторного смаку та аромату.
Цей унікальний делікатес, виготовлений за особливою технологією з свинини, відтепер має офіційний статус і заслуговує на збереження та популяризацію.
(Відео з приготування страви перегляньте за цим QR-кодом.)
Олена ВОЛИНЕЦЬ.