Щоб продовжити термін придатності сметани та здешевити її виробництво, деякі компанії додають у продукт загусники, пальмову олію, молочний порошок, соєве борошно.
Як за секунду перевірити якість сметани
Недобросовісні виробники використовують чимало хитрощів, аби надати своїй продукції належного вигляду. Однак досвідчених господинь їм все ж не обманути
Консистенція – важлива ознака якості. Ознакою доброякісності є густота. Як і в будь-якого іншого молочного продукту, консистенція має бути однорідною. Однозначно – не вибирайте сметану з грудками, згустками, крупинками, з сироваткою, що виділилася.
Перевірити якість сметани можна за допомогою звичайного дзеркальця. Нанесіть продукт на скло: він повинен утворити рівний шар. Якщо утворилися розводи – вам краще купувати сметану іншого виробника.
Ще один надійний спосіб – гаряча вода. Опустіть ложку сметани в окріп: хороша сметана відмінно розчиняється, а погана – осяде на дно.
Деякі виробники використовують для покращення консистенції сметани крохмаль. Його наявність дуже просто виявити в домашніх умовах: йод або люголь змішайте з невеликою порцією сметани та спостерігайте за реакцією. Якщо вона залишиться жовто-коричневою, все – гаразд, а неякісна сметана, що містить крохмаль, посиніє.
Галина ГОНОРОВА.
Читайте також: «Чи будемо переходити на літній час».
