Курси НБУ $ 41.59 € 43.51
Хто з калиною знається, той в здоров’ї купається

«Посадиш біля хати калину – будеш мати долю щасливу», – кажуть у нашому народі.

Фото із сайту ukr.media.

Хто з калиною знається, той в здоров’ї купається

Неофіційний рослинний символ України, що рясно прикрашає сади та дворики, оспівується в народній творчості та, звісно, використовується в народній медицині і кулінарії

Користь калини

Багата на антиоксиданти. Калина містить багато флавоноїдів і каротиноїдів – двох антиоксидантів, які можуть допомогти запобігти й усунути пошкодження клітин у вашому тілі (загоюють рани і знімають набряки), а також сприяють виведенню токсинів із печінки та нирок.

Багата на вітаміни та мінерали. Калина містить вітаміни А, С, К, Е, а також кальцій, магній, фосфор і йод. Вітамін А бере участь у синтезі білків та росту нових клітин, корисний для серця, кісток та зубів, шкіри та зору. Вітамін С необхідний для підтримки роботи імунної системи, допомагає засвоювати залізо та бере участь у процесах метаболізму. Вітамін К задіяний у регуляції зсідання крові, а вітамін Е потрібний для підтримки м’язів і роботи серця.

Допомогає при сечокам’яній хворобі. Вважається, що калина запобігає утворенню каменів у нирках і виступає як сечогінний засіб. 

Знижує артеріальний тиск. Сік з ягід та чай із додаванням калини здавна використовуються для полегшення стану при гіпертонії та головному болі.

Розслаблює м’язи та полегшує біль при спазмах. Калину здавна застосовували для полегшення менструального болю, спровокованого сильними спазмами м’язової стінки матки, а також нападів кашлю та болях у шлунку і кишківнику.

Допомогає при безсонні та тривозі. Калина зазвичай використовується в альтернативній медицині для лікування безсоння та тривоги.

Зміцнює імунітет. У народній медицині калину використовують для зміцнення імунітету та для полегшення респіраторних захворювань.

Має потенційні протиракові властивості. Вже існує дослідження, яке демонструє, що калиновий сік сповільнює ріст пухлин у лабораторних щурів. 

Кому не можна вживати калину

  • Людям, що страждають на рефлюксну хворобу (печію), гастрит та виразку шлунку варто утриматися від вживання багатої на кислоту калини.
  • Оскільки калина має властивість знижувати тиск, людям зі вже зниженим артеріальним тиском, гіпотонії слід відмовитися від вживання калини у будь-якій формі.
  • При захворюваннях нирок.
  • При індивідуальних алергічних реакціях.

Лікарі не рекомендують вживати калину та харчові добавки на її основі вагітним жінкам, адже це може нашкодити плоду. Щодо грудного вигодовування, то перед вживанням калини варто проконсультуватися із лікарем.

Анастасія МОРОЗ

Читайте також: «Фальшивий заєць».Суботній рецепт».

Реклама Google

Telegram Channel