Курси НБУ $ 41.18 € 46.61
Луцькі шоколатьє виграли грант і розширюють виробництво

Сировину сестри купують у фермерів з Південної і Центральної Америки та Африки.

Фото: delo.ua.

Луцькі шоколатьє виграли грант і розширюють виробництво

Нещодавно у Лондоні відбувся престижний міжнародний конкурс Academy of Chocolate, одна з найважливіших подій на світовому ринку шоколаду

Золоті відзнаки отримали лише 13 виробників з 1400 зразків, а серед них — українські крафтярі Sisters A. Chocolate. Олександра Осіпова зі своєю сестрою Оленою Голоденко вже приблизно 5 років створюють у Луцьку унікальний шоколад з теруарних какао-бобів.

Про це пише delo.ua.

Вони впровадили особливе виробництво — bean to bar, що означає повний контроль за якістю від закупівлі какао-бобів до пакування готового шоколаду. Сировину сестри купують у фермерів з Південної і Центральної Америки та Африки. Боби перебирають вручну і навіть особисто загортають плитки у фольгу. Шоколад не містить жодних синтетичних складників. Дбайливе ставлення забезпечує надзвичайну якість виробів та приваблює свідому аудиторію.

Кожен процес у крафтовому виробництві сестер неможливий без участі людини, та все одно потребує певного технічного обладнання. Наприклад, какао-боби слід перетирати спеціальними млинами протягом 72 годин, це неможливо зробити руками, хоча і тут присутній контроль працівників. Необхідне обладнання і для подрібнення та очищення какао-бобів. Саме його співвласниця Sisters A. Chocolate Олександра Осіпова придбала завдяки перемозі у грантовій програмі «СТВОРЮЙ!».

«Потрібної нам техніки часто немає в Україні, також вона достатньо дорога, а у нас не завжди вистачає на неї власних коштів. Завдяки гранту «СТВОРЮЙ!» ми змогли придбати спеціальне обладнання для очищення какао-бобів, саме воно було найнеобхіднішою та найбільш доцільною покупкою для нас у найближчій перспективі», – поділилася співвласниця Sisters A. Chocolate Олександра Осіпова.

Застаріле обладнання майстерні недосконале та призводило до втрати 10% сировини. Машина також залишала багато шкірки,тому двоє працівників доочищували боби руками. Адже для подальшого завантаження у млин кількість лушпиння має бути мінімальною. За нормами ДСТУ дозволено до 2% у готовій сировині, але навіть такий показник — це досить багато. Шоколад Sisters A. Chocolate має менше 1% лушпиння, що є одним із чинників його унікального смаку. 

Нове обладнання допоможе зменшити втрату сировини до мінімуму, зробить його більш екологічним і безвідходним. Техніка є швидшою в роботі, вона не просто очищує боби від оболонки, а ще й сортує їх на фракції. Це дасть змогу налагодити виробництво какао-крихти.

«Є багато шоколадних майстерень, які прагнуть пропустити весь ланцюг закупівлі та оброблення сировини, купуючи у нас готову какао-крихту. Нова машина, придбана на кошти гранту «СТВОРЮЙ!», допоможе нам переробляти більше какао-бобів, не залучаючи додаткових працівників, та дозволить продавати крихту іншим виробникам, розширюючи таким чином напрям нашої діяльності», — розповідає Олександра.

Сьогодні крафтовий шоколад Sisters A. Chocolate представлений у WineTime, а також на полицях приблизно 25 магазинів мережі «Сільпо». Щоб туди потрапити, довелося докласти чималих зусиль та пройти ретельні перевірки. Ще до партнерства підприємиці провели величезну попередню роботу: оформили всі необхідні документи харчових стандартів, провели потрібні аналізи, серйозно вклалися у технології виробництва та рецептури, пропрацювали пакування продукту.

Бренд відкритий до співпраці з ритейлом, але на взаємовигідних умовах.

«Ми маємо дуже дорогий продукт із високою собівартістю, який складно виробляти, тож у нас є лише два варіанти: або ми ставимо відповідну ціну, або закриваємося. Ми не можемо собі дозволити робити великі знижки, а часто ритейл — це все-таки про більші знижки та масовий продукт», — пояснює Олександра.

Нині продукцією Sisters A. Chocolate вже цікавляться у США, Великій Британії, Португалії, Бельгії та Нідерландах, тож підприємиці у процесі оформлення необхідних документів для виходу на міжнародні ринки.

Грантова програма «СТВОРЮЙ!» – це проєкт започаткований Міністерством економіки України за фінансової підтримки Ukraine-Moldova American Enterprise Fund та за реалізації KSE Foundation. Впроваджується за комплаєнс-підтримки АТ «Ощадбанк» та експертної оцінки KSE Graduate Business School. У межах програми «СТВОРЮЙ!» 65 власниць малих та середніх бізнесів отримали грант до 15 тисяч доларів на придбання необхідного обладнання. Це дозволило їм вдосконалити виробничі процеси та розширити свої можливості.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцьку на ринках перевірили овочі на вміст нітратів (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel