Медицина
НАВЕСНІ ОРГАНІЗМ ПРОСИТЬ ВІТАМІНІВ
Вітаміни - це життєво важливі сполуки, основним джерелом надходження яких до організму є їжа. Нестачу вітамінів у випадку нераціонального харчування можна поповнювати за допомогою вітамінної терапії. Існують водорозчинні (С,Р,РР, група В, фолієва кислота) і жиророзчинні (А,Д,Е,К) вітаміни...
Вітаміни - це життєво важливі сполуки, основним джерелом надходження яких до організму є їжа. Нестачу вітамінів у випадку нераціонального харчування можна поповнювати за допомогою вітамінної терапії. Існують водорозчинні (С,Р,РР, група В, фолієва кислота) і жиророзчинні (А,Д,Е,К) вітаміни
Марія БОГОРОДЕЦЬКА, завідувачка відділенням сімейної медицини №2 КЗ «Луцька міська поліклініка №1»
Більшість населення відчуває нестачу вітамінів групи В і С. У разі дефіциту вітамінів В1 спостерігається біль у животі, нудота, зокрема, поганий апетит, сухість язика, зміна його кольору на темно-червоний, атрофія сосочків язика. За недостатності вітамінів В2,В6,В12 відзначають запалення язика, стоматит, лущення шкіри навколо рота, глосит, порушення психоемоційного характеру. Джерелом вітамінів групи В є зернові і бобові продукти, яловичина, печінка, нирки, яйця, риба.
Недостатність вітаміну С проявляється загальною слабкістю, зниженням працездатності, болем у нижніх кінцівках, кровоточивістю ясен, підвищеним серцебиттям, шкіра набуває сіруватого кольору. Джерелом аскорбінової кислоти (вітаміну С) є солодкий перець, петрушка, чорна смородина, суниця, агрус, малина, картопля, цитрусові, горобина, шипшина.
Недостатність вітаміну Е викликає хворобу Альцгеймера (зниження інтелектуальних функцій), нестача селену - захворювання серця, недостатність міді - сивину, нестача кальцію - поганий сон, підвищення артеріального тиску.
Як правило, раціон більшості українців включає велику кількість хлібобулочних виробів, макаронів, каш, які містять багато вуглеводів, а також продукти, багаті на жири. Натомість, молочні продукти і рослинна їжа у нас у меншій пошані. Поширеним явищем є пристрасть до газованих напоїв. Як наслідок, кількість хворих на цукровий діабет у країні вже перевищила мільйон осіб, приблизно у чверті підлітків діагностується ожиріння, 60 відсотків студентів мають гастроентерологічну патологію, а майже в кожного другого українця спостерігається зниження імунних сил.
Підвищена потреба у вітамінах може виникнути внаслідок недостатнього надходження їх з їжею. Це трапляється при анорексії (відсутності апетиту), незбалансованому харчуванні, зниженому всмоктуванні, підвищенні секреції. Зростає потреба у вітамінах та мікроелементах і при певних патологіях (інфекційні захворювання, хронічні запальні захворювання, цукровий діабет), на тлі шкідливих звичок (паління тютюну, надмірне вживання алкоголю), при підвищеній фізичній активності, стресових ситуаціях, а також під впливом медикаментозного лікування. У який спосіб вам краще поповнити запас вітамінів навесні? Порадить і допоможе у цьому сімейний лікар.
Марія БОГОРОДЕЦЬКА, завідувачка відділенням сімейної медицини №2 КЗ «Луцька міська поліклініка №1»
Більшість населення відчуває нестачу вітамінів групи В і С. У разі дефіциту вітамінів В1 спостерігається біль у животі, нудота, зокрема, поганий апетит, сухість язика, зміна його кольору на темно-червоний, атрофія сосочків язика. За недостатності вітамінів В2,В6,В12 відзначають запалення язика, стоматит, лущення шкіри навколо рота, глосит, порушення психоемоційного характеру. Джерелом вітамінів групи В є зернові і бобові продукти, яловичина, печінка, нирки, яйця, риба.
Недостатність вітаміну С проявляється загальною слабкістю, зниженням працездатності, болем у нижніх кінцівках, кровоточивістю ясен, підвищеним серцебиттям, шкіра набуває сіруватого кольору. Джерелом аскорбінової кислоти (вітаміну С) є солодкий перець, петрушка, чорна смородина, суниця, агрус, малина, картопля, цитрусові, горобина, шипшина.
Недостатність вітаміну Е викликає хворобу Альцгеймера (зниження інтелектуальних функцій), нестача селену - захворювання серця, недостатність міді - сивину, нестача кальцію - поганий сон, підвищення артеріального тиску.
Як правило, раціон більшості українців включає велику кількість хлібобулочних виробів, макаронів, каш, які містять багато вуглеводів, а також продукти, багаті на жири. Натомість, молочні продукти і рослинна їжа у нас у меншій пошані. Поширеним явищем є пристрасть до газованих напоїв. Як наслідок, кількість хворих на цукровий діабет у країні вже перевищила мільйон осіб, приблизно у чверті підлітків діагностується ожиріння, 60 відсотків студентів мають гастроентерологічну патологію, а майже в кожного другого українця спостерігається зниження імунних сил.
Підвищена потреба у вітамінах може виникнути внаслідок недостатнього надходження їх з їжею. Це трапляється при анорексії (відсутності апетиту), незбалансованому харчуванні, зниженому всмоктуванні, підвищенні секреції. Зростає потреба у вітамінах та мікроелементах і при певних патологіях (інфекційні захворювання, хронічні запальні захворювання, цукровий діабет), на тлі шкідливих звичок (паління тютюну, надмірне вживання алкоголю), при підвищеній фізичній активності, стресових ситуаціях, а також під впливом медикаментозного лікування. У який спосіб вам краще поповнити запас вітамінів навесні? Порадить і допоможе у цьому сімейний лікар.