ФАЛЬСИФІКУЮТЬ І СИР, І МАСЛО
- Кажуть, що тепер молочні продукти виготовляють з пальмової олії та інших рослинних жирів. Чи дозволено використання усіляких замінників молочних жирів, і хто контролює недобросовісних виробників? - цікавиться жителька м. Ковеля Тетяна Онопко...
- Кажуть, що тепер молочні продукти виготовляють з пальмової олії та інших рослинних жирів. Чи дозволено використання усіляких замінників молочних жирів, і хто контролює недобросовісних виробників? - цікавиться жителька м. Ковеля Тетяна Онопко
Відповісти на це питання ми попросили інженера-хіміка випробувального центру Лілію САМОЛЮК.
-Загалом, у харчовій промисловості дозволено застосовувати пальмову олію, яка призначена для виробництва маргаринової продукції, жирів кулінарних, кондитерських та для молочної промисловості. Йдеться про гідровані, переетерифіковані, природні жири та їх суміші, до складу яких входить і пальмова олія, і тваринні жири, і саломаси, а також рослинні олії. До цього широкого переліку належать і замінники молочного жиру, а також суміші підготовленої пальмової олії і кондитерських жирів.
Замінники молочних жирів застосовують не тільки в Україні, а й за кордоном, зокрема для дієтичного харчування, бо вважається, що у них менше холестерину. Там споживачі мають право вибору, бо їм надають повну інформацію про склад продукту. Та й ціна харчів, що виготовляються із застосуванням замінників, значно нижча, ніж натуральних.
В Україні замінники можна застосовувати у виробництві деяких продуктів, де їх наявність передбачена нормативними документами. У нас же вони зустрічаються і у маслі, молоці згущеному, сметані, молоці, сиркових масах, сирах твердих - продуктах, у яких відповідно до нормативних документів не дозволено використовувати жири рослинного походження.
На жаль, ці фальсифікації зумовлені єдиною метою - отримання високого прибутку. Продавати спред за ціною масла, молоко згущене, у якому нема молока, зрозуміло, вигідно. Рослинно-молочні продукти збувають за цінами молочних, самі ж молочні продукти безсовісно фальсифікують. Коштує це все «добро», звичайно, як якісний та натуральний продукт, тобто ціна навмисно завищена. А платимо за це все ми з вами - довірливі споживачі. Ці продукти харчування повинні мати і назву іншу, і маркування, і вміст рослинного жиру повинен вказуватись на упаковці, до того ж не маленьким шрифтом, який важко прочитати.
У 2009-2010 роках випробувальним центром ДП «Волиньстандартметрологія» було проведено лабораторні дослідження 162 зразків продукції на виявлення рослинного жиру методом газової хроматографії стеринів. За результатами досліджень, у 16 зразках продукції виявлено жири рослинного походження, серед яких: вершкове масло, сиркова маса, молоко тривалого зберігання, молоко згущене незбиране, тверді сири.
У випадку виникнення сумнівів стосовно якості харчової продукції ви завжди можете звернутись до випробувального центру ДП «Волиньстандартметрологія», де кваліфіковані фахівці проводять випробування продукції на відповідність чинним нормативним документам.
Звертаємося до керівників підприємств будь-якої форми власності, які на перше місце ставлять забезпечення стабільно високого рівня якості та конкурентоспроможності своєї продукції. Для вас ми є надійним помічником і партнером.
Відповісти на це питання ми попросили інженера-хіміка випробувального центру Лілію САМОЛЮК.
-Загалом, у харчовій промисловості дозволено застосовувати пальмову олію, яка призначена для виробництва маргаринової продукції, жирів кулінарних, кондитерських та для молочної промисловості. Йдеться про гідровані, переетерифіковані, природні жири та їх суміші, до складу яких входить і пальмова олія, і тваринні жири, і саломаси, а також рослинні олії. До цього широкого переліку належать і замінники молочного жиру, а також суміші підготовленої пальмової олії і кондитерських жирів.
Замінники молочних жирів застосовують не тільки в Україні, а й за кордоном, зокрема для дієтичного харчування, бо вважається, що у них менше холестерину. Там споживачі мають право вибору, бо їм надають повну інформацію про склад продукту. Та й ціна харчів, що виготовляються із застосуванням замінників, значно нижча, ніж натуральних.
В Україні замінники можна застосовувати у виробництві деяких продуктів, де їх наявність передбачена нормативними документами. У нас же вони зустрічаються і у маслі, молоці згущеному, сметані, молоці, сиркових масах, сирах твердих - продуктах, у яких відповідно до нормативних документів не дозволено використовувати жири рослинного походження.
На жаль, ці фальсифікації зумовлені єдиною метою - отримання високого прибутку. Продавати спред за ціною масла, молоко згущене, у якому нема молока, зрозуміло, вигідно. Рослинно-молочні продукти збувають за цінами молочних, самі ж молочні продукти безсовісно фальсифікують. Коштує це все «добро», звичайно, як якісний та натуральний продукт, тобто ціна навмисно завищена. А платимо за це все ми з вами - довірливі споживачі. Ці продукти харчування повинні мати і назву іншу, і маркування, і вміст рослинного жиру повинен вказуватись на упаковці, до того ж не маленьким шрифтом, який важко прочитати.
У 2009-2010 роках випробувальним центром ДП «Волиньстандартметрологія» було проведено лабораторні дослідження 162 зразків продукції на виявлення рослинного жиру методом газової хроматографії стеринів. За результатами досліджень, у 16 зразках продукції виявлено жири рослинного походження, серед яких: вершкове масло, сиркова маса, молоко тривалого зберігання, молоко згущене незбиране, тверді сири.
У випадку виникнення сумнівів стосовно якості харчової продукції ви завжди можете звернутись до випробувального центру ДП «Волиньстандартметрологія», де кваліфіковані фахівці проводять випробування продукції на відповідність чинним нормативним документам.
Звертаємося до керівників підприємств будь-якої форми власності, які на перше місце ставлять забезпечення стабільно високого рівня якості та конкурентоспроможності своєї продукції. Для вас ми є надійним помічником і партнером.