Курси НБУ $ 41.10 € 44.63

БЛІЦ-ОПИТУВАННЯ: чи встигли ви запастись "зеленими"?

У Держбюджеті на 2016 рік курс гривні закладено на рівні 24,1 за долар. Однак на «чорному ринку» він уже коштує 28 гривень. Чи турбує вас особисто така тенденція і чи встигли ви запастися «зеленими» до подорожчання?..

У Держбюджеті на 2016 рік курс гривні закладено на рівні 24,1 за долар. Однак на «чорному ринку» він уже коштує 28 гривень. Чи турбує вас особисто така тенденція і чи встигли ви запастися «зеленими» до подорожчання?


Андрій ТУРАК, керівник ПОСП імені Шевченка, депутат Волинської обласної ради (с. Угринів Горохівського району Волинської області):
— Це турбує і зачіпає усіх — від малого до великого. Навіть бабуся на базарі вартість цибулі прив’язує до долара. І правильно робить. Бо коли росте курс валюти, знецінюються наші зарплати й пенсії. А якщо говорити про доларові заощадження, то особисто я їх на «чорний день» не відкладаю. Вважаю розумнішим вільну копійку, якщо вона є, вкласти у щось — тоді вона не знеціниться. Так само можу сказати і про підприємство, яке очолюю. По–перше, нам заборонено конвертувати гривню у долар. Але навіть якби було дозволено, все одно не робили б цього, адже все зароблене вкладаємо у розвиток підприємства.

Ольга БУЛКОВСЬКА, головний редактор інтернет-видання «Волинський інформаційний портал» (м. Луцьк):
— Чи турбує така тенденція керівника підприємства і багатодітну маму? Відповім риторичним запитанням: як жити, коли на місяць ти отримуєш приблизно 100—200 доларів із «прикидкою» на вартість якісного одягу чи тих-таки ноутбуків? Як середньостатистичній родині з двома працюючими батьками забезпечити базові потреби сім’ї? Про таку болючу тему, як доларовий еквівалент вартості квадратного метра житла, я вже взагалі мовчу. Тому пробую сприймати це по-філософськи — і дякую Богу, що всі здорові.
А щодо того, чи встигла «запастися», то запаслися, очевидно, ті, хто ці валютні «кардіограми» влаштовує. Натомість прості українці–трударі просто ледве зводять кінці з кінцями.

Федір ВЛАСЮК, х мелівський сільський голова Березнівського району Рівненської області:
— «Зеленими» запастись я не встиг, та й не ставив це собі за мету, адже, щоб надбати доларів, треба щонайменше мати гривні…
А тенденція мене не тільки турбує, а й з’являється тривога за майбутнє країни, коли бачу, як виживають члени громади у цих складних обставинах. І мені, сільському голові, доводиться відповідати односельчанам на запитання, які вони адресують уряду, депутатам, Президенту. Живу вірою, що нашим владцям таки вистачить здорового глузду повернутись обличчям до тих, хто їх підняв на олімп влади і фактично довірив їм свою долю.

Микола ВЕЛЬМА, головний редактор районної газети «Вісті Ковельщини»:
— Доларів не відклав, бо не такі вже маю великі статки. Але загальною тенденцією до подорожчання стурбований і як редактор, і як громадянин. Адже від курсу долара залежить вартість паперу, послуги друкарні, а також комунальні та інші платежі та й хліб, звісно. Налаштований песимістично, бо, незважаючи на обіцянки владців, ситуація не покращується, а погіршується.

Оксана СТАНИЦЬКА, підприємець (м. Нововолинськ):
— Такі «сюрпризи» нас переслідують не один рік. Товар, а ми спеціалізуємося на пошитті дитячого святкового одягу, відпустили під реалізацію ще в жовтні, а розрахунок отримуємо вже в новому році. Різниця у вартості долара тоді і тепер суттєва. Але як поясниш споживачеві, що ціну треба більшу закладати, бо потім ситуація погіршиться? Тому й опиняємося у програші. Але по–іншому діяти не можемо, бо це одна з умов співпраці із супермаркетами. У підсумку потерпають наші працівники, яким не можемо виплатити заробітну плату у відповідності до росту «зеленого». Тому, чесно кажучи, відпадає бажання працювати на вітчизняний ринок.

Володимир ДЕЙНА, приватний підприємець, депутат Волинської обласної ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (м. Луцьк):
— Я не запасаюся доларами, тому що моя підприємницька та бізнесова діяльність зосереджена в Україні, й усі розрахунки відбуваються в нашій національній валюті — гривні. А тенденція щодо подорожчання, звичайно, турбує. Адже зростуть ціни, особливо на імпортні товари, й таким чином постраждають наші громадяни, бо відразу здорожчає споживчий кошик.

Олександр ГОЦКА, директор ТзОВ «БРВ—Україна» (м. Нововолинськ):
— Серед об’єктивних факторів, які призвели до знецінення гривні, що спостерігаємо зараз, — суттєве зменшення валютних надходжень з-за кордону. Україна значно скоротила експорт товарів. Водночас ситуація на валютному ринку залежить і від того, як надходить нам допомога від МВФ. В силу відомих причин, пов’язаних, наприклад, із тим же електронним декларуванням доходів, вони не поспішають з виділенням чергового фінансового траншу. На сьогодні це інсулін, без якого не може обійтися хворий. Щодо запасів, то нема великої можливості їх робити. Частину комплектуючих та іншого, необхідного для виробництва, маємо можливість придбати за валюту, що надходить за товар, який реалізовуємо в інших країнах. При цьому мусимо думати, як вчасно розраховуватися за доларові кредити. Тому виробникам зараз однозначно нелегко. І мало віриться в те, що в нинішньому році вітчизняна економіка буде мати прогнозований прибуток, дай Бог, як кажуть у народі, щоб вийшли по нулях.

Бліц провели Василь УЛІЦЬКИЙ, Алла ЛІСОВА, Кость ГАРБАРЧУК, Лариса ЗАНЮК.
Telegram Channel