Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
СТАРОВИЖІВЧАНИ ЗНОВУ ЗАХИЩАЮТЬ ДІЛЬНИЧНІ ЛІКАРНІ

Волинь-нова

СТАРОВИЖІВЧАНИ ЗНОВУ ЗАХИЩАЮТЬ ДІЛЬНИЧНІ ЛІКАРНІ

Кілька років тому громада району відстояла сільські медичні заклади. А тепер влада знову взялася їх оптимізовувати...

Кілька років тому громада району відстояла сільські медичні заклади. А тепер влада знову взялася їх оптимізовувати...

Гарячим понеділком розпочався тиждень у Старій Вижівці – майже дві сотні жителів Смідина, Кримного, Яревища, Любохин та інших населених пунктів зібралися біля приміщення районної ради. Звертаючись до голови райради Юрія Кудацького та заступника головного лікаря центральної районної лікарні Майї Олексюк, люди вимагали відновити роботу дільничних лікарень, де лікуватися їм і зручніше, і дешевше

Валентина БЛІНОВА



На Волині після реалізації так званої медичної реформи колишнього президента Януковича дільничних лікарень залишилося лише чотири. Три з них – на Старовижівщині. Попри тиск тодішньої влади обранці районної громади не дали згоди на їхню реорганізацію. Тепер уже нова, демократично обрана влада вирішила закінчити те, що не вдалося зробити її попередникам. Однак ці наміри викликали спротив людей.
«22 грудня 2015 року в порядок денний позачергової сесії районної ради було внесено питання про оптимізацію (закриття) дільничних лікарень, – йдеться у зверненні жителів Смідина, котрі зібрали близько 940 підписів проти закриття сільського медичного закладу. – Громада висловлює глибоке обурення діями районної влади та сімнадцятьох депутатів, які своїм голосуванням підтримали рішення закрити дільничні лікарні. Ми категорично проти і залишаємо за собою право на протестні дії, якщо це питання буде повторно винесене на сесію райради».
— Нашу лікарню відкрили в 1978 році, – розповіла депутат районної ради п’ятого і шостого скликань Галина Панасюк. – Спершу тут було пологове і терапевтичне відділення, де могли обслуговувати одночасно 30–35 хворих не тільки із Смідина, а й з Лісняків, Паридубів, Журавлиного, Рудні, Кукуріків, Сьомаків. Загалом це більш як 3,5 тисячі осіб. Нині адміністрація центральної районної лікарні не тільки скоротила кількість ліжок до 5, а й не забезпечує наш медичний заклад кадрами лікарів. З цією проблемою в січні ми зверталися до начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка.
Тим часом, схоже, влада не збирається відступати від своїх намірів, наполегливо аргументуючи своє рішення оптимізацією коштів. Мовляв, замість дільничної буде амбулаторія загальної практики – сімейної медицини із денним стаціонаром. Тобто і приміщення використовуватимуть за призначенням, і персонал працюватиме.
Проте, як кажуть люди, санітарок уже відправили у відпустку, трьох медсестер працевлаштували в центральній районній лікарні, ще одна – в неоплачуваній відпустці. Хворих, які поправляли здоров’я в сільському медичному закладі, перевели на денний стаціонар, тобто з початку лютого в терапевтичному відділенні не залишилося жодного пацієнта. Автомобіль «Opel Kombo», що його отримав Смідин за програмою уряду Юлії Тимошенко, давно забрали у центр первинної медико–санітарної допомоги, хоча він і досі перебуває на балансі сільської ради. А «швидка» до місцевих жителів доїжджає з Лукова Турійського району, куди через ями та вибоїни навіть бусом добиратися не менш як 40 хвилин.
Відстоювати свою дільничну лікарню налаштовані й жителі Кримного. Їх підтримують сусіди з Яревища та Любохин – одного з найбільш населених пунктів Старовижівського району. Як повідомив депутат районної ради (фракція «Батьківщина») Іван Худис, торік у стаціонарному відділенні пролікувалося майже 180 хворих, на денному стаціонарі – ще 267 осіб. Є також фізіотерапевтичний, стоматологічний кабінети, лабораторія, аптека. Місцева громада сама забезпечує лікарню овочами та консервацією. Приміщення закладу відремонтовано, тут замінено вікна на енергозберігаючі, котельню переведено на тверде паливо.
Ініціатори реорганізації переконані: сільські дільничні лікарні приречені, бо й акредитації не пройдуть, і кваліфікованих лікарів-терапевтів, які б погодилися тут працювати, немає. А ще додають: такі медзаклади, мовляв, давно перетворилися на соціальні притулки для стариків. Та хіба насамперед не людям похилого віку потрібна медична допомога? І хіба вони здужають після процедур на денному стаціонарі пішки повертатися додому, якщо в Смідині від центру села, де знаходиться лікарня, до віддалених кутків доведеться пішки долати кілька кілометрів? Якщо на утримання дільничних лікарень не вистачає медичної субвенції, то влада мала б спершу подбати про розбудову соціальних закладів для найповажніших громадян, а тоді вже оптимізувати мережу охорони здоров’я.
У Смідині, де є гарна школа, дитячий садок, лікарня, хочуть створити об’єднану територіальну громаду. Тому жителі налаштовані зберегти сільський медичний заклад. Вони вже висловили своє обурення діями місцевої влади під час позачергової сесії райради, що відбулася наприкінці минулого року. Така ж позиція і представників територіальних громад Кримного, Яревища та Любохин, які хочуть зберегти дільничну лікарню в Кримному. Вчора люди знову підтвердили свою позицію у зверненні до влади, вимагаючи відновити роботу сільських медичних закладів.

На фото: На майдан у центрі селища з’їхалися представники громад, які не згодні з реорганізацією сільської медицини.
Telegram Channel