Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
«У МЕНЕ АЖ ПОСУД ДЗВЕНИТЬ, КОЛИ ПРАЦЮЄ КУЗНЯ»

Волинь-нова

«У МЕНЕ АЖ ПОСУД ДЗВЕНИТЬ, КОЛИ ПРАЦЮЄ КУЗНЯ»

Місцева влада Маневичів не може змусити підприємця дотримуватися санітарних норм...

Місцева влада Маневичів не може змусити підприємця дотримуватися санітарних норм

Сергій НАУМУК


-Після Різдва настала відлига і на подвір’ї просіла земля. У льохові стала набиратися вода. Довелося вичерпати близько 50 літрів, бо картопля плавала, — розповідає житель райцентру Віктор Козубович. — Це все від дії вібромолота у цеху заготконтори, що за менш, ніж 20 метрів від хати.
Мовляв, відколи запрацювала кузня (Маневицька райспоживспілка передала в оренду 132 квадратні метри цеху засолки під кузню підприємцю Віктору Шиньковому 30 червня 2015 року), цегляна кладка будинку вкрилася тріщинами. У кімнатах попросідала підлога, тріщини пішли по стінах і зсередини. Нові шпалери відклеювалися, тож їх довелося переклеювати заново. Потріскали і стіни літньої кухні, що за два метри від кузні. Тож уже довгий час Козубович скаржиться на підприємця Віктора Шинькового. Найперше він звернувся у Маневицьку селищну раду.
18 вересня минулого року селищна комісія з питань благоустрою обстежила цех засолки овочів заготконтори та ділянку Козубовича. Комісія запропонувала використовувати цех засолки за цільовим призначенням, а Козубовичу звернутися в ліцензійну організацію, щоб встановити причини тріщин. Щодо збитків — подавати до суду.
27 листопада 2015 року лікар загальної гігієни Маневицького міжрайонного управління санепідслужби Оксана Ковальчук відписала у листі, що позапланову перевірку за заявою громадян можна зробити тільки за наявності згоди Кабміну. Оскільки дозволу не отримано, то й перевірку провести не можна. Разом із тим на присадибній ділянці Козубовича проведено заміри рівня шумів. Він становить 44 децибела акустичних, що відповідає санітарним нормам. Відтак санепідстанція переадресувала лист для створення комісії із розслідування фактів, викладених у заяві Віктора Козубовича у Маневицьку селищну раду, попри те, що остання вже створила таку комісію.
12 січня 2016 року комісія селищної ради вже в іншому складі вдруге обстежила будинок і знову рекомендувала звернутися до ліцензійної організації щодо тріщин, а щодо збитків — до суду. Тим часом кузня і далі справно працює. Тріщин на будинку, звісно, не меншає.
Долучилося до «унормування» ситуації і управління Держпраці у Волинській області. 21 січня начальник цієї установи Олександр Давидюк зазначив, що перевірки підприємців із доходом до 20 мільйонів гривень проводять тільки з дозволу Кабміну за заявкою самого підприємця, за рішенням суду або відповідно до вимог Кримінально–процесуального кодексу. Управління надіслало запит у Кабмін, але відповіді поки немає.
— Мене вже не раз перевіряли. Усі документи в порядку, — твердить підприємець Віктор Шиньковий. — Замовлень маю небагато, тож молот працює рідко. Якби тріщини на будинку Козубовича з’явилися від нього, то вони були б і на стінах кузні, а їх немає. Може на будинку вони утворилися від руху потягів, адже поруч проходить залізниця? Якщо заборонять рух поїздів, то я одразу теж заберуся звідси.
Голова правління Маневицької райспоживспілки Мирослава Ковальчук не така самовпевнена, як підприємець.
— Безперечно, ми перевіримо всі документи Шинькового. І щоб був спокій, надамо підприємцю в оренду інше приміщення, яке розташоване далі від житлового будинку. Хоча жодних тріщин на кузні немає. А чому вони є на хаті Козубовича, має визначити компетентний експерт, якого, коли треба, будемо викликати, — запевняє після спільних з нами оглядин кузні.
— Хочу розділити моральний і технічний бік питання, — каже власник сусіднього з Козубовичами будинку Яків Романюк, до якого ми звернулися із запитанням, чи не з’явилися, бува, тріщини на будинку значно раніше за появу кузні. — Мене турбує, що Віктор не знаходить відповіді на питання в селищній раді. Та й взагалі ніде. Я цьому свідок. Ніхто не реагує на біду людини. Щодо самого вібромолота, то він встановлений неправильно. Повинні бути віброоснови або потужний фундамент. Я на техніці знаюся, бо працював на будівництві заводів ЛуАЗу, ВАЗу та КамАЗу. Цегляну кладку будинку зробили 20—25 років тому. Вона не повинна тріскати. Все почалося з моменту, як запрацювала кузня.
Склалася дивна ситуація. Біля будинку — кузня, на стінах — тріщини, у льоху — вода. Проте жодна владна структура не може тому зарадити. Дивує ще одне: ні в листі санепідстанції, ні в актах селищної комісії не зазначена віддаль від хати до кузні. Чиновники ніби бояться ствердити, що кузня надто близько до житла.
— Ніхто не може поміряти, скільки від хати до цеху, — гірко жартує Віктор Козубович. — От у мене є рулетка, давай перевіримо.
Розгортаємо рулетку: від будинку до приміщення цеху 18 метрів.
Наразі кузня Віктора Шинькового й далі працює. Він твердо переконаний, що тріщини з’явилися не від дії вібромолота. Чиновники забронювалися від відповідальності актами та листами. І нема ради на ту кузню. Нехай постраждалий наймає ліцензійну організацію, яка виміряє рівень вібрації, і подає до суду. Але навіщо тоді влада і самоврядування на додаток? Достатньо самих судів та ліцензійних організацій. І справедливість буде відновлена.
Але видається мені, що у нас є білі і чорні громадяни, як колись у ПАР. І права їхні різні. От якби подібна кузня з подібним вібромолотом була на аналогічній віддалі від будинку якогось високого чиновника, чи тоді він так само відбувався б відписками з аргументацією «Кабмін заборонив перевірки»? Якби вібромолот загупав біля якогось можновладця і по будівлі поповзли тріщини, то забігали б і правоохоронці, і пожежники, і санепідстанція, і прокуратура, і ще невідь–хто.
Віктор Козубович — не з можновладців. Тому й уваги до його проблем небагато. Але якщо (не дай Боже!) розвалиться цегляна кладка хати або й того гірше — поховає льох чоловіка? Хто відповідатиме: підприємець, чиновники з селищної ради/санепідстанції/Держпраці? А може все вирішать суд і ліцензійна організація?
І ще одне. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Віктор Шиньковий взятий на облік Маневицьким відділенням Ківерцівської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Держфінслужби 23 вересня 2015 року. Проте частину цеху орендує ще з 30 червня і весь той час кузня справно працювала. Виходить, людина без документів у Маневичах може запросто орендувати цех, три місяці спокійно працювати і не платити податків?!
А ще нарікаємо, що в державі порядку немає. Одним скажу: з дрібними підприємцями лад наведіть. Іншим: платіть податки, шановні. А то як нарікати на державу, то охочих чимало. А як дотримуватися закону, то кожен чинить, як йому вигідніше.

На фото: Поки чиновники відбуваються відписками, Віктор Козубович зі страхом оглядає власний будинок, чи не розсиплеться він одного дня?
Фото Сергія НАУМУКА.
Telegram Channel