Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
І СМАЧНА, І КОРИСНА

Волинь-нова

І СМАЧНА, І КОРИСНА

Кропива — відома лікарська рослина. У медичній практиці використовують її листя і коріння. Разом із тим, молоде листя кропиви — хороша вітамінна добавка для тварин...

Кропива — відома лікарська рослина. У медичній практиці використовують її листя і коріння. Разом із тим, молоде листя кропиви — хороша вітамінна добавка для тварин

Тетяна ТАРАСЮК


Встановлено, що згодовування курчатам-бройлерам комбікормів, що містять 2 відсотки борошна з кропиви, сприяє підвищенню живої маси на 6 відсотків та зниженню витрат кормів на 1 кілограм приросту на 7 відсотків.
Найбільшу цінність має поширена кропива дводомна. До і під час цвітіння вона містить до 4 відсотків протеїну, більше 50 мкг/г каротиноїдів, усі вітаміни групи В і вітамін Е, втричі більше марганцю і заліза та в п’ять разів — міді і цинку порівняно з люцерною.
Під час заготівлі кропиву зв’язують у пучки, підвішують і сушать у тіні або провітрюваних приміщеннях. Борошно для зберігання повинно містити не менше 8 і не більше 17 відсотків вологи. Оптимальна доза введення борошна з кропиви в раціони курчат й індичат становить 3–5 відсотків, каченят і гусенят — 5—8 відсотків. Курям сушену кропиву згодовують по 10 г на одну голову на добу, індикам — 25, качкам — 30, гусям — до 70 грамів. При максимальному введенні сушеної кропиви в раціони можна забезпечити птицю протеїном до 15 відсотків, а вітамінами на 15–20. Молода кропива покращує апетит, сприяє засвоєнню поживних речовин, знижує їхні витрати на одиницю продукції, стимулює ріст і продуктивність птиці. Навіть смак м’яса та яєць птиці, годованої цією рослиною, покращується.
Птахівникам відомо, що введення в раціон молодої кропиви оберігає птицю від багатьох захворювань, збільшує несучість, покращує інкубаційні якості яєць курей, качок, гусей, індиків та перепелів, тому селяни здавна вважали кропиву основним вітамінним пташиним кормом.
Рівень біологічно активних речовин у кропиві, як і в інших рослинах, залежить від фази вегетації та істотно знижується після цвітіння (з того часу слід збирати тільки верхівки рослини, листя і молоді пагони).
Для отримання кращого результату подрібнену зелену масу слід згодовувати відразу після приготування. У селянських господарствах подрібнену кропиву курям дають з окремих годівниць, а каченятам, гусенятам й індичатам — у суміші зі зволоженими висівками або комбікормом. Такого корму гуси можуть споживати по 800 г, качки та індики — до 100 і кури — до 50 г на одну голову на добу. Згодовувати дрібно різану зелень з кропиви можна з перших днів вирощування птиці. Гусенятам і каченятам у перший тиждень життя дають по 20 г кропиви, індичатам — по 10, курчатам — по 5, поступово збільшуючи дозу.
Telegram Channel