Курси НБУ $ 41.10 € 44.63

ПРАВОВА ШКОЛА

Консультує адвокат компанії «Конфідент» Максим МОХНЮК...

Консультує адвокат компанії «Конфідент» Максим МОХНЮК
Запитання можна надсилати на адресу редакції:
43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13 або на електронну скриньку [email protected]


ЯКЩО ВОДІЙ ВІДМОВИВ У ПРОЇЗДІ – СКАРЖТЕСЬ!
Що робити, коли не хочуть безоплатно везти дітей із багатодітної сім’ї?

Оксана КОЗАК, Любомльський район

Статтею 13 Закону України «Про захист дитинства» визначено, що діти (до досягнення 18 років) з багатодітних сімей мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішніх та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.
Відповідно до чинного законодавства та договорів, які укладаються з перевізниками – переможцями конкурсу, водій зобов’язаний безкоштовно перевозити дітей з багатодітної сім’ї, якщо пред’явлено відповідне посвідчення або навіть довідку, він не має права вимагати гроші за проїзд. Безпідставна відмова у пільговому перевезенні тягне за собою відповідальність: штрафні санкції, а при неодноразовому порушенні – позбавлення ліцензії.
Стаття 35 Закону України «Про захист дитинства» визначає, що особи, винні у порушенні вимог законодавства про охорону дитинства, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законів України. Отже, для захисту своїх прав потрібно зафіксувати номер маршрутки, рейс, час здійснення порушення і по можливості ім’я та прізвище водія. З цими даними письмово звернутися в головне управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської ОДА. Також необхідно написати заяву перевізнику, у якій повідомити про вказані обставини. Власник маршрутки зобов’язаний усунути виявлене порушення.


МАЄТЕ ДЕПОЗИТ? БУДЕ І СУБСИДІЯ?
Чи можуть відмінити або не надати субсидію за наявності депозиту в банку?

Жанна ОЛЕСЮК, м. Луцьк

Субсидія призначається одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок.
Сьогодні, щоб отримати матеріальну допомогу для оплати комунальних послуг, необхідно подати всього два документи: заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням допомоги.
З цими документами ви маєте йти в орган соціального захисту населення за місцем реєстрації.
До сукупного доходу, що зазначається в декларації, не входять доходи від розміщення депозитів.
Надання субсидії припиняється у випадку:
– якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії;
– якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів);
– у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість.
Таким чином, наявність депозиту в банку не є підставою для відмови у призначенні субсидії чи її відміни. Дохід від депозиту навіть не вказується в декларації, яка подається в органи соціального захисту населення.
Telegram Channel