Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Як вижити на 1600 гривень або Чому гасне спортивний ентузіазм? (відео)

Волинь-нова

Як вижити на 1600 гривень або Чому гасне спортивний ентузіазм? (відео)

Цю проблему з вболіванням обговорювали учасники засідання інтерактивного прес-клубу в рамках спільного проекту редакції газети «Волинь-нова» та обласної ради.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


Титуловані спортсмени і їхні досвідчені тренери, директори дитячих спортивних шкіл, керівники спортивних товариств, клубів, громадських організацій, вчителі фізкультури, депутати обласної ради, представники благодійних і владних структур були одностайні у тому, що галузь фінансується за залишковим принципом, втрачає кваліфіковані кадри, які б мали плекати спортивні таланти. Як може вижити молодий тренер чи вчитель фізкультури, маючи зарплату в 1600 — 2000 гривень? Дітям ніде тренуватися. Навіть у Луцьку, де зосереджена левова частина спортивних закладів, батьки з тривогою скаржаться, що молоді ніде грати у волейбол, баскетбол, займатися іншими популярними видами спорту.



Як може вижити молодий тренер чи вчитель фізкультури, маючи зарплату в 1600 — 2000 гривень?



— У школах обласного центру коштом благодійного фонду Ігоря Палиці зробили футбольні поля зі штучним покриттям, але директори навчальних закладів, напевне, роблять на них бізнес, віддаючи в оренду грошовитим лучанам. Діти ж там не завжди можуть поганяти м'яча, — зателефонувала на «пряму лінію» мама юного футболіста.


Великих досягнень у спорті не вдасться досягти, поки фізичне виховання залишатиметься у школах другорядним предметом, якому програмою відведено всього 2 — 3 години на тиждень. Сьогодні половина учнів за станом здоров'я не може повноцінно займатися на уроках фізкультури. Однак, вчителі в один голос кажуть, що «відбраковувати» дітей, застосовуючи проби Руф'є, як це роблять медики, — велика помилка. Досвідчені тренери підтверджують, що з учнів, яких зарахували до підготовчих, спеціальних груп, при грамотному підході можна виховати здорових, успішних спортсменів.


Учасники прес-клубу порушили питання про необхідність будівництва в Луцьку сучасного спортивного залу на основі співфінансування. Йшла мова і про розвиток інфраструктури на селі, адже більшість наших олімпійців — вихідці з сільської місцевості. Тому спортивне товариство «Колос», яке дає змогу людям з глибинки долучатися до участі в змаганнях, заслуговує підтримки, — наголошував його голова Анатолій Кліш.


Під час засідання прозвучала також пропозиція до представників влади про присвоєння Миколі Калитці, директору Луцької ДЮСШ з легкої атлетики «Спартак», відомому наставнику, який виховав учасницю Олімпійських ігор Надію Боровську, звання «Заслужений тренер України».


Фото Олександра ФІЛЮКА. Відео Олександра ПІЛЮКА.


Пряма мова з прес-клубу:



 

Telegram Channel