Білоруси за обидві щоки наминають українські вишні та черешні
Якщо раніше левову частку експорту наших кісточкових з’їдали росіяни, то нині це роблять білоруси
Українські аграрії в минулому році експортували 1,88 тисячі тонн кісточкових фруктів, зокрема вишні та черешні, що вдвічі перевищує показник 2015 року, повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Цікаво, що 95% черешні і 97% вишні в Україні виробляються в домашніх господарствах.
При цьому, якщо в 2013 році понад 4 тисячі тонн вітчизняних кісточкових фруктів (99% в структурі експорту цієї продукції) направлялися на ринок Росії, то в 2016 році основним споживачем українських вишні і черешні стала Білорусь.
При цьому виробництво кісточкових фруктів в 2016 році склало 509,8 тисячі тонн, що на 7% менше у порівнянні з попереднім роком. Зокрема, аграрії скоротили виробництво вишні на 18,9%, до 156,4 тисячі тонн, а черешні – на 17,4%, до 63,3 тисячі тонн.
Цікаво, що 95% черешні і 97% вишні в Україні виробляються в домашніх господарствах, завдяки чому зберігається великий потенціал для комерціалізації галузі.